Pikó András: Az egyetemi autonómiáért küzdő hajdani diákként elkeserít, ami “modellváltás” címén az egyetemekkel történik

Az egyetemi autonómiáért küzdő hajdani diákként elkeserít, ami “modellváltás” címén az egyetemekkel történik.
Ahogy elkeserít polgármesterként látni, hogy Józsefváros szívéből kitépik azt a Színház-és Filmművészeti Egyetemet, melynek hallgatói bátor tiltakozásukkal példát mutattak az egész országnak.
Az egyetemek magánalapítványoknak való privatizálása felszámolja a tanszabadságot, megszünteti az egyetemek autonómiáját.
A hallgatók, az oktatók, az egyetemi közösségek a kormánypárti kinevezettekből álló kuratóriumok kiszolgáltatottjává válnak majd, ahogy az SZFE esetében is történt.
Ez a több száz éves egyetemi autonómia szétverése, az egyetemes és magyar kultúra egyik legfőbb értékének rombolása.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemnek otthont adó önkormányzatként kötelességünk, hogy minden a rendelkezésünkre álló eszközzel jelezzük, hogy ez a rombolás elfogadhatatlan és Józsefvároshoz méltatlan.
Ezért előterjesztést nyújtok be a képviselő-testülethez dr. Szarka Gábor „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésének visszavonására, melyet pontosan tíz évvel ezelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem józsefvárosi létrejöttében játszott elévülhetetlen érdemei miatt szavazott meg az akkori képviselő- testület.
2020-ban dr. Szarka Gábor elfogadta a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium felkérését az egyetem kancellári tisztségére, majd ebben a minőségében kulcsszerepet vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának törvényességi szempontból is megkérdőjelezhető felszámolásában, a tiltakozó hallgatók jogainak korlátozásában és fenyegetésében, majd a Józsefvárosban működő intézmény különböző helyszínekre való széttelepítésében.
Az SZFE szétverésével pedig nemcsak egy iskolát szüntettek meg, nemcsak az intézményi autonómiát számolták fel, hanem egy több évtizedes, művészgenerációkat összekötő alkotóműhelyt és egy Józsefváros számára pótolhatatlan játszóhelyet, az Ódry Színpadot is.
Ebben a rombolásban elévülhetetlen érdemei miatt, álláspontom szerint, dr. Szarka Gábor a „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésre érdemtelenné vált.
Az erről szóló határozati javaslatot a járványügyi veszélyhelyzet feloldását követő első rendes ülésén vitatja meg a Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete.

 

 

szerző. Pikó András, Budapest Józsefváros polgármestere.

 

SZFE