Pofára esett újra az Origó.

0

Simán megnyerte az Origo ellen indított sajtópert hétfőn Nagy Blanka, akit a propagandalappá tett hírportál a többi kormányoldali médiával közösen próbált lejáratni azzal, hogy több tárgyból is bukásra áll – tudta meg a hvg.hu a diáklány ügyvédjétől az ítélethirdetés után. Az Origo annyira nem tudta bizonyítani igazát, hogy azt indítványozta, tanúskodjanak Nagy Blanka szülei és osztályfőnöke, amit a törvényszék szükségtelennek talált, hiszen a diáklány bizonyítványaiból kiderült, hogy hazudtak róla. Az elsőfokú ítélet nem jogerős.

Le kell hoznia az Origónak, hogy a Ripost cikke alapján valótlanságokat híreszteltek Nagy Blankáról – így döntött hétfőn délelőtt elsőfokon a Fővárosi Törvényszék. Így le kell írniuk, hogy semmi valóságalapja nem volt, mikor azt híresztelték, hogy az ellenzéki tüntetéseken ismertté vált gimnazista „több tárgyból bukásra áll, illetve, hogy iskolába is alig jár, továbbá, hogy hiányzásai meghaladják a törvény által lehetővé tett mértéket.”

Az ítélet egyelőre nem jogerős, az ellen a lap még fellebbezhet.

A revolvermédiaként működő lapok szokás szerint egymás után hozták le a Ripost állításait, közülük a Figyelő nemrég önként leközölte a helyreigazítást. „A többi lap viszont ezt nem tette meg, ezeket pereltük be, az Origo elleni ítélet volt ezek közül az első, ez is adja a jelentőségét. Ezután következik még maga a Ripost és a cikket szintén átvevő Lokál elleni eljárás” – mondta Litresits András, a diáklány ügyvédje a bírósági döntés után.

A lány szüleit és osztályfőnökét akarták tanúként

Elmondása szerint a hétfői tárgyaláson az Origo jobb híján azzal próbálkozott, hogy indítványozta: hallgassák meg Blanka szüleit és az osztályfőnökét annak bizonyítására, hogy igazat írtak. Az nem derült ki, miből gondolták, hogy lenne értelme a saját lányuk, illetve tanítványuk ellen tanúként bevonni őket, mert a bíróság ezt helyből elutasította. “Bemutattuk ugyanis a lány elektronikus bizonyítványait, amikből tényszerűen kiderül, hogy semmiből nem állt, vagy áll bukásra, így a törvényszék feleslegesnek ítélte a tanúbizonyítást” – magyarázta az ügyvéd.

A bíróság mindössze egyetlen állítással kapcsolatban nem rendelte el, hogy a lapnak muszáj helyreigazítani: azt a megfogalmazást, hogy „iskolába is alig jár”, véleménynyilvánításnak vette, így ezt nem kell korrigálniuk.

Nagy Blanka iskolai ügyeiről azután kezdtek el lejárató híreket közölni a kormánymédiumok, miután a kecskeméti diáklány kormányellenes tüntetéseken szólalt fel.

2018-ban 109 helyreigazítási pert vesztett a kormánysajtó, ráadásul a legtöbb valótlan híresztelést kimondó ítélet éppen az áprilisi választások után született.

Forrás HVG https://m.hvg.hu/itthon/20190304_Nagy_Blankanek_adott_igazat_a_birosag_elbukta_a_pert_az_Origo