Polt Péter: Felesleges az Európai Ügyészség és nem értem miért is kéne!

0

A független magyar ügyészség megalakulásának ünnepségén a legfőbb ügyész az európai együttműködés kapcsán a „nemzeti szuverenitás” tiszteletbe tartását emlegette, illetve azt, hogy a miniszterelnök vejének a korrupciós ügyeit feltáró Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) pedig nem bűnügyi nyomozó hatóság.

 

Polt Péter szerint azonban jelenleg nem érthető, mi szükség van az Európai Ügyészségre.

A legfőbb ügyésznek nem a szuverenitás csorbulásával, hanem a szakmai érvek hiányával van gondja.

„Ma még szakmai szempontból az nem világos, hogy a most létező és egyébkét a jövőben tovább fejlődő struktúrák mellett a létrehozandó, legkorábban 2021-ben induló Európai Ügyészség hogyan kapcsolódik a jelenlegi rendszerhez, milyen hozzáadott értéket fog képviselni. Ezt nyilván csak 2021, de leginkább az azt követő néhány év gyakorlati tapasztalat fogja megmutatni”

– fogalmazott Polt Péter.

A legfőbb ügyész kitért az OLAF vizsgálatokra is, hangsúlyozva: az Európai Csalás Elleni Hivatal jogkörei korlátozottak.

„Az OLAF-nak ennél fogva bűnügyek lefolytatására, bűncselekmény gyanújának vizsgálatára nincsen hatásköre, mint ahogy nyomozati jogköre sincs”

– jegyezte meg.

Polt Péter az OLAF-al való együttműködés sikerességét alátámasztandó kiemelte: a kifogásolt ügyek 47 százaléka jut el vádemelésig.

 

olkt.hu/sztarklikk.hu