Polt Péterék nem találtak bűnös fideszes politikust a Quaestor-ügyben!

Egészen meglepő módon.

0

Részletesen, sztorikkal fűszerezve ismertette Ibolya Tibor fővárosi főügyész az 1548 oldalas vádiratot, amit a Tarsoly Csaba és bűntársai által bűnszervezetben elkövetett csalás miatt emeltek. Ibolya nem szerénykedett, a magyar kriminalisztika történetének egyik legnagyobb ügyeként jellemezte a Quaestor-ügyet.

Az ügyész elmondta, azt szeretné, ha Tarsoly Csaba, aki szerinte egy klasszikus, vezér-alvezér rendszerben működő bűnszervezetet irányított, 5-25 évet kapna, és 11 tettestársa is hasonló büntetésben részesülne. A bűnszervezetnek volt egy “héja”, a legálisan működő Quaestor-csoport, a vezetői Tarsoly mellett a cégvezetés három másik tagja voltak.

Volt, aki marketing kampányt vezérelt, hogy több pénz jöjjen be az ügyfelektől, valakinek pedig kifejezetten a felügyelet megtévesztése volt a célja. Informatikusok, könyvelők segítették még a csalást, de a Quaestor többszáz dolgozója nem tudott arról, hogy egy maffiában dolgoznak.

Az ügyfelek pénze tényleg nem pihent a Quaestornál – utalt Ibolya a cég reklámszlogjénre –, mivel azonnal ellopták.

A bűnszervezet célja a veszteséges működés ellenére a cégcsoport fenntartása, illetve Tarsoly Csaba anyagi igényeinek kielégítése volt, mondta az ügyész.

Egy csomó számot is megtudtunk: 8800 oldal nyomozati irat szakértői vélemény, ennél lényegesen nagyobb mennyiségű nyomozati irat, több petabájt (a terrabájt ezerszerese) lefoglalt adat, 677 tanú, 42 házkutatás, 234 lefoglalást lerendelő határozat, 750 ezer email.

A zár alá vett vagyon értéke: 44,5 milliárd forint. (És nem 160 milliárd, amit Ibolya tavaly tavasszal mondott. A magyarázat: most már vannak szakértői vélemények, és voltak olyan vagyontárgyak is, amiken feloldották a hatósági zár alá vételt; az ügyészség tájékoztatása szerint nagyjából 100 milliárd forint értékű ügyfélvagyon zár alá vételét azért szüntették meg, hogy a felszámoló zavartalanul megkezdhesse az ügyfelek követeléseinek kielégítését.)

NNI – Quaestor-botrány.

Tovább a 444.hu-n.