Pontatlan vagy hibás lázmérőket vett a kormány az iskoláknak, volt ahol tömegesen 32 fokot mértek

A reggeli lázmérés bevezetése ellenére továbbra is aggasztják a járványügyi protokoll ellentmondásai a pedagógusokat és az iskolákat – nyilatkozta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

 

A szakszervezet javaslatai között már a szeptemberi iskolakezdés előtt is szerepelt, hogy reggelente legyen kötelező az iskolákban a lázmérés.

A javaslatot végül október 1-jei kezdettel fogadta el a kormány, a lázmérőket – a Népszava értesülése szerint – nettó 600 millió forintért vásárolták, és folyamatban van 150 hőkapu beszerzése is.

– Sokan megkérdőjelezték a pedagógus kollégák közül a lázmérés szükségességét. Erre azt szoktuk mondani, hogy ha felesleges lenne, akkor a repülőtereken és a kórházakban sem lenne rá szükség – mondta a Magyar Hangnak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

A szakszervezet csak néhány tucat intézménytől kapott olyan jelzést, hogy kisebb torlódás alakult ki, és az sem jellemző, hogy sok tanulót szűrnének ki a lázmérés során, bár tudnak olyan intézményről, ahol az első napokban nyolc-tíz gyerek is lázasnak bizonyult:

– Kiderült, hogy a szülőnek mindenképpen dolgoznia kellett, ezért betegen is elküldte a gyermeket iskolába – mondta Totyik.

A Magyar Hangnak nyilatkozó három intézményvezető szerint, a beléptetés folyamatossága a lázmérés mellett is biztosítható, mégpedig több bejáraton át.

 

Egy budapesti általános iskola igazgatóhelyettese elmondta viszont, hogy sokszor 32-34 fokos testhőmérsékletet mérnek a gyerekeknél, vagyis aligha pontosak az eszközök.

 

Totyik Tamás problémának tartja, hogy a lázmérést végző munkatársakat nem mindenhol látták el utasításokkal.

 

“A mi tapasztalataink szerint volt olyan oktatási intézmény, ahol tömegesen mértek 32 fokos testhőmérsékletet, de volt olyan budapesti iskola is ahol az új lázmérők teljesen használhatatlanok voltak”

 

– mondta az alelnök.

A lázmérés bevezetését szükséges, de nem elégséges intézkedésnek tartja a szakszervezet, úgy vélik, a kontakt-kutatás megerősítésére és fertőzés esetén határozottabb intézkedésekre lenne szükség.

Előfordul, hogy hiába találnak Covid-fertőzött diákot, a velük érintkező pedagógusok ugyanúgy tovább tanítanak, és az osztályt sem küldik haza. Tudunk olyan esetről is, hogy a tanár csak nyolc nappal a tesztelés után kapta meg a negatív eredményt, és ez idő alatt végig dolgozott.

A háziorvosok gyakorlata sem egységes. Olyan esetet is jeleztek, hogy koronavírusost találtak egy osztályban, mire a beteg egyik osztálytársát otthon tartotta a háziorvosa, a másikat nem. A digitális oktatásra való átállásról szóló statisztikák nem a teljes valóságot tükrözik. Sok olyan jelzést kap ugyanis a PSZ, hogy van ugyan valahol egy-két fertőzött, ám ezt a járványügy nem tekinti olyan problémának, ami miatt mindenkit haza kellene küldeni.