Portik vs. Rogán: tudni akarja valaki az igazságot?

0
Miután Portik Tamás bíróság előtt állította, hogy tízmillió forintnyi kenőpénzzel megvesztegette Rogán Antalt, több bejelentés érkezett a magyar ügyészségekre: hamis tanúzás miatt feljelentették a gyilkosság miatt elítélt olajos maffiózót, hivatali vesztegetés elfogadása miatt pedig a fideszes politikust is. Hiába a szokatlanul súlyos vád, egymástól függetlenül két magyar ügyészség döntött úgy, hogy nincs itt semmi, amit ki kellene nyomozni. Pedig ebben az ügyben nem lehet döntetlen. A jelenlegi patthelyzet körül egyre több az ellentmondásos és zavaros hatósági megállapítás, ezeket mutatjuk most be.  A Központi Nyomozó Főügyészség (a továbbiakban csak főügyészség) július 25-én megalapozottság hiányában elutasította a Rogán Antal ellen hivatali vesztegetés elfogadása miatt tett feljelentéseket.

Az ügy előzménye, hogy Portik Tamás egy hónapja azt állította a bíróságon, hogy 2010–2011 körül tízmillió forintnak megfelelő kenőpénzt vitt euróban Rogán Antalnak. Portik szerint a zacskóban átadott összegért cserébe az akkori V. kerületi polgármester elintézte, hogy egy Habony Árpád nagynénjének érdekeltségébe tartozó cég kedvezményesen szerezhessen meg egy értékes ingatlant a belvárosban.

Rogán a gyilkosság miatt jogerősen elítélt Portik állítását hazugságnak nevezte, de nem a bíróságon – ahova beidézték –, hanem a tárgyalás után közleményben.

Az egész ügy azért robbant ki, mert Juhász Péter az Együttből azt mondta Rogánra, hogy „bűnöző és bűnözőkkel üzletel”, Rogán pedig rágalmazás miatt beperelte az ellenzéki politikust, akitől egymillió forint sérelemdíjat is követel. Juhász erre válaszul kérte a bíróságtól, hogy hallgassák meg a börtönben ülő alvilági figurát, mert úgy tudta, hogy Rogán és Portik között volt kapcsolat, mielőtt utóbbit letartóztatták.

A történetnek még távolról sincs vége, és az egyre kacifántosabb ügy körül már hemzsegnek az egymásnak ellentmondó hatósági döntések és értelmezések. Egyre több a megválaszolatlan kérdés, de egyelőre csak az biztos, hogy egyik magyar hatóság sem próbálja meg kideríteni, hogy a fideszes politikust tényleg megvesztegették, vagy az olajos maffiózó hazudott.

Portik vallomása elsőre gyanúsnak tűnt, de aztán rájöttek, hogy mégsem az

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter számára súlyos mondatok június 17-én hangzottak el a Fővárosi Törvényszéken. A legnagyobb feljelentőként ismert, Fidesz-tag Tényi István másnap a sajtóban megjelent tudósítások alapján bejelentést tett a főügyészségnél, majd a PM-es Szabó Tímea és egy másik magánszemély is a legfőbb nyomozati szervezethez fordult.

A főügyészség a három bejelentést egyesítette, majd június 23-án a feljelentések kiegészítését rendelte el.

A feljelentések alapján a nyomozás elrendeléséről, illetőleg a feljelentések elutasításáról megnyugtatóan nem lehetett állást foglalni

– írta a főügyészség a feljelentések elutasítását megindokló dokumentumban, amelyet július végén elküldött a feljelentőknek. A főügyészség a négyoldalas írásban azt is megjegyezte, hogy

a feljelentésekben foglaltak a bűncselekmény törvényi tényállását kimerítették.

Tehát a főügyészség a feljelentések elolvasása után úgy látta, hogy ha Portik tényleg azt mondta a bíróságon, hogy kenőpénzzel megvesztegette Rogánt, akkor fennáll a bűncselekmény gyanúja, és nyomozást kell indítani.

Fontos és még később előkerülő körülmény, hogy a feljelentések arra a cikkre támaszkodtak, amely a Portik bíróságon elhangzott állításairól tudósított, tehát a főügyészség kizárólag a cikkben szereplő információk (Portik vallomásának részletei) alapján döntött úgy, hogy meg kell vizsgálni a feljelentéseket.

Ehhez képest július 25-én azzal indokolta a főügyészég a feljelentések elutasítását, hogy

a június 17-én előadottak valóságtartalmával szemben olyan ésszerű kételyek támaszthatóak, amelyek alapján nincs meg a nyomozás elrendeléséhez szükséges bűncselekmény gyanúja.

Tehát Portik története június végén még annyira gyanúsnak/hitelesnek tűnt a főügyészségnek a vallomásról tudósító cikk alapján, hogy további adatok beszerzéséről döntöttek, majd július végére megállapították, hogy Portik tanúvallomása annyira megkérdőjelezhető, hogy nem indítanak nyomozást a politikus ellen.

Az ügyészség érvelése elsőre logikusnak tűnik, hiszen a feljelentés alapjául szolgáló cikkben nem szerepelt, hogy Portik először a Cukor utcai Fidesz-irodát, majd az Aulich utcai pártállomást jelölte meg a pénzt átadásának helyszínéül. Bár mindkét iroda az V. kerületben található, egy ilyen súlyú vesztegetési vádat valóban hitelteleníthet, ha a vesztegető nem tudja megmondani, hol adott át tízmillió forintot egy politikusnak.

A főügyészség bekért egy rakás adatot, amit felbontatlanul betett a fiókba

Június 23. és július 25. között a főügyészség több helyről is bekért információkat, hogy el tudják dönteni, hogy a „Portik által előadott adatok hiteles és meggyőző ténybeli és logikai alappal rendelkeznek-e” – írták.

  • Kikérték a Fővárosi Törvényszéktől a június 17-i tárgyalás jegyzőkönyvét. Ez alapján megállapították, hogy Portik valóban azt mondta a bíróságon, ami a feljelentés alapjául szolgáló cikkben szerepelt.
  • Beszerezték a Károly körút 26. szám alatti félemeleti üzlethelyiség (ennek megszerzése volt az állítólagos megvesztegetés tárgya) tulajdoni lapját, és a cégnyilvántartásból a „Pápa Marianne közvetett érdekeltségébe tartozó” Classic Immo Ingatlanértékesítő Kft., valamint a Komodor Holding Zrt. cégpapírjainak másolatát.
  • „Továbbá megkerestük a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági bűnözés elleni főosztályát, az V. kerület Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalát és a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-t az ingatlan értékesítésével kapcsolatban keletkezett és rendelkezésre álló iratok, valamint a földhivatalt az ingatlanhoz kapcsolódó iratok másolatának beszerzése céljából” – áll az ügyészség határozatában.

A felsorolás utolsó pontja azért is érdekes és ellentmondásos, mert saját bevallása szerint a főügyészség azért nem vizsgálta a vesztegetési gyanú miatt tett feljelentések ingatlanértékesítési részét, mivel arról a Készenléti Rendőrségnek folyamatban van az ismeretlen tettes ellen zajló nyomozása.

Nem tűnik túl életszerűnek, hogy az adatok bekérése pillanatában a főügyészség nem tudott arról, hogy a rendőrség jó ideje nyomoz egy kapcsolódó ügyben, de az még furcsább, hogy a feljelentések elutasításában miért írtak arról, hogy szereztek információkat, amikkel aztán nem foglalkoztak.

A belvárosi ingatlanügyek után zajló nyomozás egyébként a Nol.hu szerint másfél éve gyakorlatilag egy helyben áll: a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályán működő kiemelt ügyek osztálya eddig négyszer akarta bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntetni a nyomozást, a Fővárosi Főügyészség pedig ugyanennyiszer rendelte el az eljárás meghosszabbítását. A lap szerint legutóbb július 21-én tolták ki újabb három hónappal a nyomozás határidejét.

Habony nagynénjéhez köthető a cég, ami megvette az ingatlant, de nem baj

A főügyészség megállapította (amit már egyébként a sajtóból is pontosan lehetett tudni), hogy 2011. október 13-án az akkor Rogán Antal által vezetett önkormányzat határozatlan időre bérbe adta a Károly körút 26. szám alatti üzlethelyiséget a Classic Immo Kft.-nek. A főügyészség megjegyzi, hogy

többen pályáztak az ingatlan bérlésére, de az önkormányzat az utolsóként pályázó, legnagyobb bérleti díjat ígérő Classic Immo mellett döntött.

Erről a cégről írja a főügyészség az indoklásában, hogy Pápa Marianne érdekeltségébe tartozik, aki egyébként Habony Árpád nem vér szerinti nagynénje, és Kocsis Máté állítása szerint Portik Tamás korábbi élettársa. (Pápa korábban cáfolta, hogy együtt élt volna Portikkal, de azt nem tagadta, hogy ismeri és volt köztük kapcsolat.)

Négy nappal a bérleti jog elnyerése után, október 17-én a Classic Immo vételi kérelmet nyújtott be az V. kerületi önkormányzathoz. November 4-én az önkormányzat értékbecslést készíttetett az ingatlanra, majd november 10-én a képviselő-testület egy határozattal eldöntötte, hogy eladják az üzlethelyiséget.

Az önkormányzat végül november 23-án adta el az ingatlant a Classic Immónak 52,4 millió forintért, a cég pedig 2012. július 25-én értékesítette 102 millió forintért az üzlethelyiséget két magánszemélynek. (Saját bevallása szerint Rogán ennek az ingatlannak az eladása miatt menesztette a kerület akkori jegyzőjét, mert a nem megfelelő információáramlás miatt elvesztette benne a bizalmát.)

Miután korábban a sajtóban többen azt állították, hogy Pápa Marianne érdekeltségébe tartozó cég bérelt/szerzett ingatlant 2011-ben a belvárosban, Rogán és az V. kerület sajtópereket indított, amelyeket megnyertek, így végül több médiumnak közölnie kellett, hogy

  • a bérlés megkezdésének időpontjában a Classic Immo nem állt Pápa Marianne érdekeltségében,
  • az önkormányzat nem adott át ingatlant Pápa Marianne érdekeltségébe tartozó cégnek.

Ehhez képest a cégadatok alapján most a főügyészség kijelentette, hogy a „Pápa Marianne-hoz köthető Komondor Holding Zrt. 2011. november 21-én, tehát közvetlenül a Károly körút 26. szám alatti ingatlan megvásárlása előtt szerezte meg a Classic Immo üzletrészét Széky Pétertől, aki az ingatlan adásvételi szerződését ügyvezetőként még aláírta“.

Tehát Habony Árpád nagynénjének még nem volt köze a Classic Immóhoz, amikor a cég bérelni kezdte a Károly körút 26. alatti üzlethelyiséget, azonban közvetlenül az ingatlan megvásárlása előtt Pápa Marianne érdekeltségébe került a vállalkozás, amely végül több tízmilliós kedvezménnyel megvehette az önkormányzattól az üzlethelyiséget.

Az aláírás pillanatában Rogán Antal polgármesternek nem volt más választása

A főügyészség felidézte, hogy hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettét az a hivatalos személy követi el, aki a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, vagy a jogtalan előnyt illetve annak ígéretét elfogadja.

A főügyészség szerint Rogán Antal a kérdéses időszakban polgármesterként vezető beosztású személynek minősült, tehát esetében felmerülhet hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja, amennyiben az megalapozott.

Forrás: A teljes cikk itt olvasható:https://index.hu/belfold/2016/08/02/rogan_fougyeszseg_feljelentes_nyomozas/