Potocskáné: Jakabtól az lenne tisztességes ha visszaadná a mandátumát

A Jobbik alelnöke szerint Jakab Péter megváltozott, személyében és kommunikációjában is.

„Jakab Péter már nem értett egyet azzal a politikával, amit a Jobbik képviselt. Mi szerettünk volna világos válaszokat adni társadalmi kérdésekre, ő pedig egy külön utat választott.”

– Ezt mondta Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, reagálva az egykori pártelnök kilépésére a Jobbikból.

A politikus úgy fogalmazott: a párt közössége úgy gondolta, hogy a Jakab Péter által képviselt irány már olyan szintű politizálás volt, „amely nem fér bele a Jobbik politikájába, és a Jobbik elvi nyilatkozatával sem találta meg a párhuzamot”.

Azok a stílusok, az a megszólalás és mindaz, ami az előválasztásnál és a választásnál az emberek elé tárult, az már nem az a Jakab Péter volt, mint például 2021 januárjában

– fogalmazott a politikus, hozzátéve: úgy gondolja, a szavazók ezt üzenték meg, akkor, amikor Jakab Péter miniszerelnök-jelöltként nem jutott be az előválasztás második fordulójába.

Hozzátette:

Erre a politikára, a túlontúli szabadszájúságra és erre a stílusra nem voltak vevők a választók.

Potocskáné Kőrösi Anita arról is beszélt: azt még pontosan nem látják, hogy mennyien tartanak Jakab Péterrel, de érkeztek hozzájuk olyan jelzések, hogy lesz távozás a tagságból.

Át kell gondolni

Az alelnök szerint azoknak, akik elmennek a Jobbikból, azt is mérlegelniük kell, hogy milyen közösséget tudnak együtt alkotni.

A politikus utalt a Jakab Péter bizalmasának tartott Molnár Enikővel való konfliktusára is, aminek egymás ellen indult etikai eljárások lettek a következményei.

Jakab Péter kommunikációjáért ő volt egy személyben a felelős. A Döntés című poszt, ami miatt egy etikai eljárás indult ellenem, is bizonyítja, hogy Jakab Péter legfőbb tanácsadója és legfőbb bizalmasa állt a hátterében annak, hogy Jakab Péter megváltozott, személyében és kommunikációjában is.

A Jobbik alelnöke kijelentette: úgy lenne tisztességes, ha Jakab Péter visszaadná a mandátumát, hiszen azt a Jobbik közösségétől kapta.

Amikor mások úgy gondolták, hogy nem adják vissza a mandátumukat, őket mandátumtolvajnak nevezte. Ezt most saját magára is értheti. Nem mi kértük, hogy mondjon le az elnöki pozíciójáról. Nem mi kértük, hogy távozzon a Jobbikból

– mondta, arra reagálva, hogy az egykori Jobbik-elnök már jelezte: nem kívánja visszaadni parlamenti helyét.

Meglepődöttség nélkül

„Bízunk benne, hogy országgyűlési képviselői mandátumát visszaadja az őt ide juttató jobbikos közösségnek.

Különösen úgy, hogy legutolsó parlamenti videójában is nyíltan vállalta, hogy mennyire utál a Magyar Országgyűlésbe munkavégzés céljából bejárni, mert az szerinte tele van »sz.r emberrel«.”

Képviselői mandátumának visszaadása lesz az igazi próbája annak, hogy ő valójában a nép pártján vagy csak „a lé pártján” kíván politizálni a továbbiakban.

A közleményben továbbá az áll: meglepődöttség nélkül, de sajnálattal vették tudomásul, hogy Jakab Péter és tanácsadója „az utolsó pillanatig nyitva álló együttműködés helyett a szakítást választotta”.

„Döntését tudomásul vesszük, bízva benne, hogy ez volt az ő valódi szándéka, és nem a rossz tanácsadójára hallgatott” – fogalmaztak.