Potocskáné Kőrösi Anita: Elengedték a munkavállalók kezét

Elengedték a munkavállalók kezét!

 

A magyar gazdaság versenyképességének növelését és a munkavállalók motiválását tisztességes bérekkel lehet elérni. A vállalkozók a gazdasági válság hatásait a költségeik csökkentésével próbálják átvészelni, melyek közül a legnagyobb társadalmi hatása a bérek, a személyi költségek csökkentésének van. Ezt a legrosszabb esetben leépítéssel érik el, vagy csökkentik a munkaidőt, ezzel pedig az emberek fizetését is.
Hazánkban a bruttó keresetek messze elmaradnak az európai átlagtól, és ezzel a bérek vásárlóértéke is alacsonyabb. Még nyomasztóbb a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy a forint folyamatosan romlik az euroval szemben.
Adópolitikai eszközökkel közbe lehetett volna avatkozni és segítő kezet lehetett volna nyújtani a munkavállalóknak. Az elmúlt években a munkabért terhelő adók mértékének csökkentésével elérhette volna a kormányzat, hogy a magyarok nettó keresete érezhetően emelkedjen.
Ezek az intézkedések elmaradtak és mára odáig jutottunk, hogy a magyarok egyébként is alacsony fizetését az egyik legnagyobb adó terheli Európában.
Arányos közteherviselésre, átfogó adóreformra van szükség, hogy a tisztességes munkáért tisztességes nettó bért kapjanak a munkavállalók.
Jólétet minden magyarnak!