Putyin a feje tetejére állította a háborút

A feje tetejére állt a háború

Az orosz elnök a részleges mozgósítás mellett beszélt még szerda reggeli tévébeszédében az atomfegyverekről is: Putyin szerint a NATO tagállamai „nukleáris elnyomással” fenyegetnek, a kijevi vezetés pedig nukleáris fegyvereket követel – legalábbis a CNN szemléje szerint, akik hozzátették, nem tudják, hogy mire utalt ezzel Putyin. Hozzátette: „nem blöfföl”, amikor azt mondja, hogy minden eszközzel megvédi Oroszországot.

Rácz szerint viszont mindez a szokásos információs elrettentés része:

„Ukrajnáról pontosan tudjuk, hogy nem követel atomfegyvert. Csak az ukrán közbeszédben vetődött fel a háború elején, hogy lehet, hogy 1994-ben – majdnem harminc évvel ezelőtt – hiba volt lemondani az atomfegyverekről. De az, hogy itt Ukrajna atomfegyvert követelne, ez teljesen abszurd. Ez az orosz belföldi közönség hiszterizálására és mobilizálására szolgál.”

Putyin bejelentésével párhuzamosan megszólalt Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter is, aki március óta először közölt adatokat az orosz veszteségekről. Állítása szerint kevesebb mint 6 ezer katona halt meg eddig az ukrajnai harcokban, miközben ukrán oldalon szerintük már több mint 60 ezer katona halt meg. Igaz, Rácz szerint mivel a hadviselő felek által megosztott információkat eleve érdemes fenntartásokkal kezelni, ezért az orosz hadügy állításainak igazságtartalma is megkérdőjelezhető: „Azt lehet tudni, hogy Sojgu biztosan hazudik. Ennél sokkal-sokkal több orosz oldalon a halottak száma.”

Rácz szerint Moszkva valószínűleg azért vallott be egyelőre 6 ezer áldozatot, mert ennyi halottat már lehet azonosítani a közösségi médián és más forrásokon keresztül is. „Ha meghal egy orosz katona, akkor a családja rendez neki temetést, a temetésről körbemennek az infók a közösségi médiában – és a Kreml nagyon alaposan monitorozza a közösségi médiát.”

Felmerülhet kérdésként, hogy az egyre hidegebb idő közeledtével meddig tarthatnak az aktív földi harcok a háborúban, és mikor vonulhatnak kényszerpihenőre a harcoló felek a közelgő tél elől. Rácz András szerint viszont az elmúlt napok eseményeinek hatására egyelőre nem lehet semmit sem megjósolni.

„Nem tudni, hogy a fejlemények fényében Ukrajna tudja-e és hajlandó-e folytatni az offenzívát, vagy a pozíciói megerősítésére fog koncentrálni. Most ezt nem lehet megmondani, mert éppen most állt a feje tetejére a háború eddig látható kifutása. Kezdettől fogva lehetett tudni, hogy a háború lefolyása szempontjából az egyik kulcsfontosságú változó, hogy Oroszország mozgósít-e. És ez most bekövetkezett.”