Putyin állami vállalatokat szólított fel zsoldosegységek felállítására

Mark Voyger, az amerikai hadsereg európai parancsnokának korábbi orosz és eurázsiai ügyekért felelős különleges tanácsadója a Sky Newsnak elmondta, hogy Vlagyimir Putyin állami vállalatokat szólított fel zsoldosok toborzására, hogy harcoljanak Ukrajnában, tartsák télig a vonalakat, hogy erőiket újjáépíthessék.

A TANÁCSADÓ SZERINT A TERV KUDARCOT VALL, MERT A TOBORZOTT EMBEREK NEM IGAZI KATONÁK, DE A TERV MINDENKÉPPEN FOLYTATÓDIK.

Jelentések szerint néhány orosz katona pánikszerűen elmenekült Harkiv térségéből, miután Moszkva kiadta a visszavonulási parancsot, és a felszerelést elhagyva nagymértékű pusztítást okozott.

A háborúpárti orosz televíziós szakértők az elmúlt napokban nem jellemző módon aggodalmukat fejezték ki a visszavonulás miatt, egyesek tömeges mozgósításra szólítottak fel a további vereség megakadályozása érdekében.

SZÁMOS ELEMZŐ SZERINT OROSZORSZÁG PEREMVIDÉKEIN FOKOZTÁK A TOBORZÁST.

Voyger hozzátette: „Ami a katonák toborzását illeti, Putyin azt az ötletet támogatta, hogy az állami vállalatok ténylegesen megszervezik saját zsoldosegységeiket, azaz fizetnek zsoldosoknak, hogy Ukrajnába küldhessék őket, mert még mindig nagyon vonakodik attól, hogy tömeges mozgósítást jelentsen be, ami drámai negatív hatást gyakorolna az országra. Különösen akkor, ha Moszkva és Szentpétervár területeiről kellene bevonulni.”

A különleges tanácsadó szerint az orosz elnök terve az, hogy folytatja a hibrid agressziót, aztán valószínűleg befagyasztja a jelenlegi konfliktust télig, hogy újjáépíthesse az erőit, és később újraindíthassa a támadást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök./Kép. AFP