Putyin bevetette egyik szuperfegyverét a tiltott vákumbombát

Andrij Kosztyin ukrán főügyész szerint 50 ukrán hadifoglyot ölt meg Olenivkában a ledobott vákuumbomba július 29-én. Kosztyin hozzátette, hogy az Ukrajna és több nemzetközi szakértő által végzett előzetes vizsgálat szerint a bomba állítólag a táborban robbant fel, ahol ukrán hadifoglyokat tartottak fogva.

Ez biztosan nem rakétatámadás volt

– idézte Kosztyint a Kyiv Independent.

A bomba jellemzően benzinnel van töltve, amit a robbanás pillanatában szétporlasztanak egy terület felett, majd abban a pillanatban egy második töltet egy nagyon intenzív, magas hőmérsékletű robbanást indít be a benzinfelhőben.

Az intenzitásra jellemző, hogy a területen lévő minden oxigént magához szippant a robbanás, amely elhúzódó és tovább tart, mint egy „átlagos ”bomba felrobbanása. Az ennek nyomán keletkező hő- és lökéshullám pedig jóval nagyobb, mint egy hagyományos bombáé.

Ha pedig az ellenség a közelben van, akkor az emberi tüdőből is azonnal kiszippantja az oxigént és így végez áldozatával, vagy a lökéshullám végez velük. A robbanás egy 2-300 méteres körzetben mindent és mindenkit képes elpusztítani.