Putyin csak nem nyugszik: Orosz hadihajók és rombolók indultak a Földközi-tengerre

Gyakorlatok sorozatát tartja meg januárban és februárban az orosz haditengerészet, minden olyan felségvízen, amely felett hajói ellenőrzést gyakorolnak – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a flottagyakorlatok Oroszország beltengereire, a területével határos tengerek vizeire, valamint a világtenger operatív szempontból fontos területeire is kiterjednek. Külön gyakorlatok lesznek a Földközi-tengeren, az Északi-tengeren, az Ohotszki-tengeren, az Atlanti-óceán északkeleti részén és a Csendes-óceán vizein.

A manőverekben a tervek szerint több mint 140 hadihajó és támogató hajó, több mint 60 repülőgép, 1000 egységnyi haditechnika és mintegy 10 ezer katona vesz részt.

A minisztérium közölte, hogy január 18. óta zajlik, és 22-éig tart a CHIRU-2Q22 kódjelű orosz–kínai–iráni haditengerészeti gyakorlat az Ománi-öböl vizein és légterében. Oroszországot ezen a Csendes-óceáni Flotta egy hajóköteléke képviseli, amely a Varjag rakétahordozó cirkálóból, az Admiral Tribuc tengeralattjáró-elhárító nagyhajóból és a Borisz Butoma nagy tengeri tartályhajóból áll. A három ország hajói a tüzérségi célpontra tüzelést, a közös taktikai manőverezést, valamint a tengeri keresést és mentést gyakorolják. Hajók átvizsgálását is elpróbálják, és kiszabadítanak egy kalózok által eltérített hajót is.

Mindeközben a hajókötelék egy része átvonul a Földközi-tengerre, ahol a haditengerészet flottaközi csoportosulásának gyakorlatán vesznek részt.

A Balti és az Északi Flotta hat nagy partraszálló hajóból álló különítménye január 15-én már el is hagyta Baltyijszk kikötőjét, és megkezdte az átvonulást a Földközi-tengerre, a tervezett manőverek térségébe. A hajók jelenleg az Északi-tengert szelik át.

A flottagyakorlatokat olyan időszakban rendezik meg, amikor Oroszország amerikai és NATO-források szerint több mint százezer katonát vont össze az Ukrajnával közös határ közelében offenzív céllal.