Putyin: Európának tisztelnie kell Oroszországot és Belaruszt!

Az orosz elnök tiszteletet követelt a két országnak, amikor a belarusz elnökkel találkozott. Aljakszandr Lukasenka közölte: a mozgósítás elől menekülő oroszok vissza fognak térni – írja a fehérorosz állami  Belta Hírügynökség.

 

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő és Vlagyimir Putyin orosz államfő./Kép. belta.by

 

Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és Belaruszhoz – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Szocsiban fogadta Aljakszandr Lukasenkát.

A belarusz elnök a találkozó nyilvános részén azt hangoztatta, hogy Európa jövője közös Oroszországéval és Belaruszéval.

“Közös Oroszországéval, amelynek mindene megvan, amire csak szükségük van. Nekik meg olyanjuk van, amit mi is megvásárolhatunk tőlük: technológiájuk van, meg egyéb dolgaik. Mi kell még nekik? Csak felelős döntéseket kell hozniuk”

– hangsúlyozta a belarusz elnök.

“És tisztelettel kell viszonyulniuk hozzánk”

– mondta  Putyin.

Lukasenka egyebek között arról beszélt, hogy azok az oroszok, akik külföldre távoztak az oroszországi részleges mozgósítás miatt, haza fognak térni. Szerinte a 25 millió mobilizálható ember közül csak 30-50 ezer ember utazott el, olyanok akik egyébként sem lennének “a mi embereink”.

“Hadd fussanak! És visszajönnek”

– mondta Lukasenka, azt állítva, hogy – a Nyugat által megkérdőjelezett hitelességű és érvénytelennek tartott – 2020-as belarusz elnökválasztást követően több ezer olyan ember hagyta el Belaruszt, aki most “visszakéredzkedik”.

Arról is beszélt, hogy Oroszország és Fehéroroszország új gazdasági partnerekre lelt, miután a Nyugat szankciókat vezetett be ellene.

Szerinte a nyugati országok végül meg fogják vásárolni az orosz és a fehérorosz műtrágyát.