PUTYIN HÁBORÚS BŰNÖS – AZ OROSZ DIKTATÚRA EGY TERRORISTA SZERVEZET

Putyint, az orosz kormányzat vezetőit és katonai parancsnokait egy különleges nemzetközi büntetőbíróságon kell felelősségre vonni az Ukrajna elleni katonai agresszió során elkövetett háborús bűncselekményekért. Ugyanis az orosz diktátor személyes parancsára Ukrajnát megtámadó orosz hadsereg számos esetben megsértette az 1949-es Genfi Egyezményt. Az orosz haderő kifejezetten polgári célpontokat bombáz és a hadmozdulatai közvetlenül civil áldozatokkal járnak.
Az orosz hadsereg olyannyira semmibe veszi a nemzetközi jogi tilalmakat, hogy még a csernobili atomerőművet is megtámadta. Pedig a Genfi Egyezmény szerint atomerőművek ellen nem lehet támadást intézni. Még akkor sem, ha az adott atomerőmű egyébként katonai célpontot képez. Miközben az ukrán hadsereg a visszafoglalt területeken egyre másra tárja fel a tömegsírokat. Mindez az orosz katonaságnak a polgári lakosság körében végrehajtott vérengzéseiről tanúskodik.
Ebben a konfliktusban mindenkinek állást kell foglalnia. Most nem létezik semlegesség. Aki a szabadságot és a demokráciát választja, az kiáll Ukrajnáért. Aki a zsarnokságot és a diktatúrát választja, az kiáll Putyinért. Politikai vagy anyagi haszonlesésből sokan támogatják az orosz háborús agressziót, nyíltan, burkoltan vagy álságos békegalambnak álcázva magukat. Nekik egyetlen céljuk, hogy bomlasszák az Ukrajnát támogatok egységét, zavart keltsenek és demoralizáljanak. Ők azok, akik az orosz csizmák talpát nyalják. Legyen ez az ő szégyenük.
Az orosz diktátor egy háborús agresszor, akinek a kezéhez ártatlan polgárok vére tapad és aki lábbal tipor minden emberi törvényt. Ezért úgy kell felette ítélkezni, mint a náci háborús bűnösök felett Nürnbergben.
Ezt érdemlik az emberiség ellenségei.
Kép: Vadim Ghirda / AP

Végh Edvárd