Putyin: Méltányoljuk Kína kiegyensúlyozott álláspontját Ukrajnával kapcsolatban

„Oroszország méltányolja Peking kiegyensúlyozott álláspontját Ukrajnával kapcsolatban, és támogatja Kína területi egységét”

 

– jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, a Sanghaji Együttműködési Szervezet üzbegisztáni csúcstalálkozójának keretében Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott találkozóján.

Putyin kiemelte: Oroszország támogatja az egy Kína elvet, és elítéli az Egyesült Államok „provokációit” a Tajvani-szorosban. Kína – a nyugati nagyhatalmakkal ellentétben – tartózkodik attól, hogy állást foglaljon az Ukrajna ellen indított háború ügyében.

A két vezető először találkozott azóta, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, és a koronavírus-járvány kezdete, több mint két év óta a szamarkandi találkozó az első külföldi esemény, amelyen a kínai elnök személyesen vesz részt. Putyin és Hszi Csin-ping legutóbb februárban, a pekingi téli olimpia megnyitóján találkozott.

Kína az Egyesült Államokat és a NATO-t tartja a háború fő felelősének. Partneri együttműködésre törekszik Putyinnal, hogy fő vetélytársával, az Egyesült Államokkal szemben közös frontba tömörüljenek. Putyin Tajvan ügyében Kína mögé állt, és elítélte Washington és szövetségesei „provokációit”.