Putyin titokban ismét orosz csapatokat küldött az ukrán határhoz

Újabb orosz csapatokat és hadifelszerelést vezényeltek Oroszország nyugati részére és Fehéroroszország Ukrajnához közeli részébe is az elmúlt 24 órában az amerikai Maxar űrtechnológiai cég műholdfelvételei alapján. Ez azért különösen aggasztó, mert Belarusz felől olyan ukrán területek ellen is támadást indíthatnak, amik nem részei a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságoknak. Az ukrán hadsereg egy katonája életét vesztette a bombázásokban.

Az orosz csapatok mozgását leginkább a műholdfelvételek alapján lehet követni. A Maxar amerikai űrtechnológiai cég műholdjával készült felvételek jó támpontot adnak és pontosan lehet követni a napról napra közreadott fotókon, hol fokozódik az orosz hadsereg jelenléte.

A 2022. február 21-én készült felvételeken egy újonnan létesített tábori kórház és frissen érkezett csapatok láthatók Belgorod közelében, Oroszország nyugati részén. Február 22-én már Beogorodtól délnyugatra is látni páncélozott harcjárműveket a Veszelaja Lopani vasútállomáson, Pocsep térségében pedig újonnan kiépített szállások és sátrak láthatók, de nagy mennyiségű hadfelszerelés és katonai alakulatok bukkantak fel Krasznij Oktyabrban is, csupán húsz kilométernyire az ukrán határtól.

Ukrajna északi határán, Belaruszban is folyamatosak a csapatmozgások, legutóbb egy kisebb reptér közelében figyeltek meg száz újabb járművet (lásd alábbi képünkön).

Mint ismert, Fehéroroszországban az elmúlt hetekben közös hadgyakorlatokat tartott az orosz és fehérorosz hadsereg, és bár ezek hivatalosan a múlt hét vasárnapján elvileg befejeződtek, Oroszország meghosszabbította a “gyakorlatot”, és most a jelek szerint újabb csapatokat vezényelt a térségbe. Ez utóbbi fejlemény azért aggasztó, mert Belarusz felől olyan ukrán területek ellen is támadást indíthatnak, amik nem részei a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok Oroszország által elismert, de valójában ukrán ellenőrzésű területeinek sem.

Nagy-Britanniát nagyon komolyan aggasztja, hogy Oroszország bármelyik pillanatban lerohanja Ukrajnát – nyilatkozta Liz Truss külügyminiszter, aki szerint küszöbön áll az invázió. “Oroszország bekerítette Ukrajnát, így több irányból is támadhatnak” – mondta. Amennyiben ez bekövetkezne, Nagy-Britannia készen áll még szigorúbb szankciókat életbe léptetni.

Egy katona meghalt, hat pedig megsérült az elmúlt 24 órában a szakadárok bombázásában a kelet-ukrajnai fronton. Az ukrán hadsereg 96 bpmbázást jegyzett fel, ez növekedés az előző naphoz képest, amikor 84 bombázást számoltak. Jelentésük szerint a szakadárok aknavetők mellett nehéztüzérséget és Grad-rakétákat is bevetettek.