Vlagyimir Putyin szerdán a szentpétervári Almaz-Antey fegyvergyárában arról beszélt, hogy Oroszország többek között a felpörgő hadiipari termelése miatt fog nyerni Ukrajnában. Bár azt nem határozta meg, hogy pontosan mit tekintene győzelemnek.

Ahogy arra az EU Katonai Törzsének vezetője is felhívta a figyelmet: Oroszország novemberre elveszítette a harckocsijai 60 százalékát, a páncélozott szállító járművei 40, a tüzérsége 20 százalékát. Elhasználták a szárazföldi célok ellen bevethető rakéták 70 százalékát is. A veszteségekből az elemzők pedig arra következtettek, hogy az orosz hadsereg a harcok mostani intenzitását csak korlátozott ideig képes fenntartani.

Ezért Putyin a szerdai gyárlátogatáson azt igyekezett bizonygatni, hogy az orosz fegyvergyártó vállalatok körülbelül ugyanannyi légvédelmi rakétát gyártanak, mint a világ többi része együttvéve, legalábbis háromszor annyit, mint az Egyesült Államok.

Szerinte három olyan tényező van, ami miatt elkerülhetetlenül győzni fognak Ukrajnában: „Ami a végeredményt és az elkerülhetetlen győzelmet illeti, több olyan dolog is van, ami megmaradt, és ami a győzelmünk alapja. Ez az orosz és általában a többnemzetiségű orosz nép egysége és összetartása, ez harcosaink bátorsága és hősiessége a különleges katonai műveletben és a frontvonalakon. És természetesen a védelmi ipari komplexum, az önökhöz hasonló vállalatok és emberek, valamint az egész gazdaság teljesítménye.”

A beszédében újra neonácinak nevezte az ukrán vezetést, és hangsúlyozta, hogy fegyverrel kell megvédeni azokat, „akik az orosz kultúra részének tekintik magukat, az orosz nyelvet beszélik”.

Putyin tartott egy beszédet a leningrádi blokád áttörésének 80. évfordulója alkalmából is, de a várakozásaokkal ellentétben ebben sem jelentette be a háború újabb szakaszát, nem üzent hivatalosan hadat Ukrajnának. (RIA/Reuters/BBC)