Rács mögé került egy olyan miniszterelnökségi vezető, aki az EU-s forrásokkal foglalkozott

A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy a tárca egyik munkatársa is érintett.

A pénzügyminisztérium tisztségviselőin kívül a Miniszterelnökség egyik vezető beosztású munkatársa is gyanúsítottja a két minisztériumot érintő hivatali vesztegetési ügynek – számolt be hétfőn a 24.hu.

A portál azt írja, hogy a Miniszterelnökség egyik főosztályvezetőjét le is tartóztatták a hatóságok

A Magyar Közlönyben korábban jelentek meg hivatalos információk a tisztviselőről:

Aszerint az illetőt 2016 elején helyezték a Miniszterelnökség Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárságának állományába, ahol az RRF Terv Végrehajtásáért és Fejlesztéspolitikai Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára került, Leveleki Zsolt helyettes államtitkár beosztottjaként.

Vagyis: az Európai Unió helyreállítási alapján dolgozott, aminek forrásait a magyarországi korrupció miatt nem utalja ki Brüsszel. A korrupció gyanúja miatt tehát most egy olyan kormánytisztviselő került rács mögé, aki épp a korrupció miatt visszatartott forrásokkal kapcsolatban dolgozott.

A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy a tárca egyik munkatársa is érintett a büntetőügyben, azonban Gulyás nem főosztályvezetőről, hanem osztályvezetőről, illetve kisebb csalásokról beszélt.

A 24.hu azonban az ügyészségi indítványok alapján azt írja, hogy olykor több száz millió forintos, bizonyos esetekben pedig az egymilliárd forintot is megközelítő vissza nem térítendő támogatásokra benyújtott pályázatokat „olajoztak meg” a gyanúsítottak.

Az ügyészség szerint a legtöbbször a pályázati összeg egy százaléka volt a tarifa, de előfordult olyan is, hogy jóval több.

Az ügyészség szerint a Pénzügyminisztérium munkatársai kenőpénzekért segítettek a pályázóknak abban, hogy pályázati kérelmük sikeres legyen, azonban ha ez nem sikerült, akkor jött képbe a Miniszterelnökségen dolgozó főosztályvezető.

Ő csúszópénzért cserébe azon elutasított pályázatok érdekében járt el, amikkel kapcsolatban felülvizsgálati kérelmet adtak be a Miniszterelnökséghez a pályázók.

Az ügyészség szerint a főosztályvezető intézte el, hogy a kifogásnak mindenképpen helyt adjanak, és ezáltal a támogatási kérelem visszakerüljön a rendszerbe újbóli elbírálásra.

Az ügyészség a 24.hu cikke szerint a főosztályvezető egyszer még azt is elintézte, hogy az egyik pályázó cég az általa elnyer több mint félmilliárd forintos támogatási összeget egyben le tudja hívni előlegként , hiába utasították el korábban kérelmét.

Breaking: Rács mögé került egy olyan miniszterelnökségi vezető, aki az EU-s forrásokkal foglalkozott