Ráczné Földi Judit: A DK magyarázatot követel az új abortuszszabályozásra

Tudni akarják, hogyan lehet egy ilyen súlyos döntést miniszteri rendeletben, tehát a parlament megkérdezése nélkül meghozni.

A Demokratikus Koalíció magyarázatot kér a kormánytól, hogy miért kezdett “abortuszszigorításba a Fidesz”, illetve mikorra várható a következő szigorítás – közölte az ellenzéki párt elnökségi tagja kedden online sajtótájékoztatón.

Ráczné Földi Judit azt mondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter minden előjel és előzetes egyeztetés nélkül, egy “szélsőjobboldali ihletésű” rendeletben nyúlt hozzá az abortusztörvényhez, minden terhességmegszakításnál kötelezővé téve annak igazolását, hogy az állapotos nőnek megmutatták a magzat szívhangját.

A DK elnökségi tagja szerint a döntés arról szól, hogy még egy papírt kelljen beszerezni, és mivel ez időigényes, az abortuszra várók “csússzanak ki” abból az időkorlátból, ameddig még engedélyezett a terhességmegszakítás.

Ráczné Földi Judit elmondta: tudni akarják, hogyan lehet egy ilyen súlyos döntést miniszteri rendeletben, tehát a parlament megkérdezése nélkül meghozni.

Számos országban kezdődött ezzel a szigorítással az a folyamat, amelynek a végén betiltották az abortuszt

– mondta.