Radka Maxová Ursula von der Leyen bizottsági elnök fellépését sürgeti a magyar veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatos törvényjavaslat ügyében

0

Radka Maxová Ursula von der Leyen bizottsági elnök fellépését sürgeti a magyar veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatos törvényjavaslat ügyében – tudta meg a Mandiner.

Andrej Babis cseh miniszterelnök ANO pártjának a liberális Renew Europe EP-frakcióhoz tartozó, a Momentummal egy frakcióban ülő képviselőnője, Radka Maxová levelet intézett az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez – értesült lapunk.

A levélben Maxová kifejti aggodalmait annak kapcsán, hogy a magyar Országgyűlésben olyan törvényt fogadhatnak el, ami határozatlan ideig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet, és felhatalmazná a kormányt, hogy „a veszélyhelyzetben – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken és szabályokon túl – az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat” – áll a magyar törvényjavaslat szövegében.

Maxová szerint a változtatások megszüntetnék a fékeket és ellensúlyokat, aláásnák a jog uralmát, a demokratikus értékeket és az alapvető jogokat. A cseh EP-képviselő szerint bármilyen hasonló változtatás csak szükséges és arányos mértékben történhet meg, és csak ideiglenes jellegű maradhat.

A cseh politikus ezért felszólítja az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen párbeszédet a magyar kormányzattal, hogy olyan rendkívüli szabályozások szülessenek, amik beleférnek a jog uralmának és a demokratikus elveknek az európai szterderdjeibe.