RAI: Összefog az olasz baloldal, hogy ne legyen Meloni-féle Orbán- és Putyin-barát Olaszország

Mivel a közvélemény-kutatások jelenleg a posztfasiszta Olasz Testvérek (FdI) pártot és jobboldali szövetségeseit hozzák ki esélyesenek, az új összefogásnak még sok a tennivalója, állításuk szerint akár még bővülhetnek más kisebb baloldali pártokkal is – írja az Euractiv európai portál.

“Erősek és kompaktak vagyunk. Meg fogjuk nyerni ezt a választást”

– állította Carlo Calenda, a baloldali-liberális Azione párt vezetője egy sajtótájékoztatón, miután (a kis +Európával szövetséges) pártja megpecsételte a választási paktumot a Demokrata Párttal (PD), a legnagyobb balközép párttal.

A baloldalra azóta nehezedik nyomás, hogy előáljon egy győztes formulával, hogy a múlt hónapban összeomlott Mario Draghi miniszterelnök nemzeti egységkoalíciója. Az ezt követő választási kampányt kezdettől a jobboldal tudta uralni. A győzelemre jelenleg a keresztény nacionalista és euroszkeptikus programmal rendelkező, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek a legesélyesebb, amely 24% körül áll a felmérések szerint.

Szövetségesei, a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette Forza Italia 7, a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga pedig 12%-on állnak, ők tehát elvileg tudnának koalíciót alkotni. Egy másik felmérés szerint a PD jelenleg 23, az Azione/+Europe 6%-on áll.

A PD és az Azione megfogadta, hogy ragaszkodik Draghi Ukrajnát támogató külpolitikájához, és biztosítja, hogy Olaszország végigviszi az Európai Unió több milliárd eurós forrásaihoz való hozzáféréshez szükséges kulcsfontosságú reformokat.

“A választásokon egy olyan Olaszország között kell választani, amely Európa egyik nagy országa, és egy olyan Olaszország között, amely Orbán Viktorral és Vlagyimir Putyinnal szövetséges”

– fogalmaztak közleményükben.