Rakétatörmelékek csapódtak a földbe Moldovában, a miniszterelnök Putyint hibáztatja

A moldovai hatóságok szombaton arról számoltak be, hogy Ukrajnára mért orosz légicsapásokból származó rakéta maradványaira bukkantak a határőrök egy északi faluban, a háború sújtotta Ukrajna határának közelében.

A moldovai határőrök rakétatörmelékeket találtak az ukrán határon fekvő Larga falu közelében – erősítette meg a hírt a belügyminisztérium szombaton a Facebook-oldalán. Ez a harmadik eset, amikor egy rakéta vagy annak törmelékei Moldovában zuhantak le az ukrajnai háború kitörése óta.

A moldovai kormány eddig nem hozta nyilvánosságra, hogy kinek a rakétája volt az, amely október 31-én zuhant le az ország területén. Az incidens után azonban tiltakozást nyújtottak be Oleg Vasznyecov orosz nagykövetnek, később pedig kiutasították az országból a diplomáciai képviselet egyik alkalmazottját – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A moldovai belügyminisztérium a közleményben arról is írt, hogy tűzszerészeket vezényeltek a területre, amelyet lezártak.

A tárca nem pontosította, hogy mikor lőtték ki a rakétát, és hogy azt ki lőtte ki.

A minisztérium Facebook-oldalán közölt fotókon látszik, hogy a törmelékek egy mező közepén hevertek.

Moldova miniszterelnöke, Natalia Gavrilita szombaton az incidensre reagálva elítélte Oroszország legújabb, Ukrajna elleni támadásait, és „felháborodását fejezte ki a Moldovai Köztársaság szuverenitásának semmibevétele miatt”, miután „légterét ma ismét lerohanták”.

A moldovai belügyminisztérium közleményében hozzátette, hogy a szomszédos Ukrajnában zajló konfliktusra válaszul megerősítette a határőrséget.

Lengyelországban is történt hasonló eset

Mint arról az Index is beszámolt, tavaly novemberben robbanás történt Lengyelországban, az ukrán határhoz közeli Przewodów községben rakéta csapódott egy gabonaszárítóba, és két ember meghalt.

A támadás miatt rendkívüli ülést hívott össze a lengyel és a magyar kormány is. Az incidensért egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta lehetett felelős, viszont az ukrán elnök ennek lehetőségét később kizárta.

Az orosz védelmi minisztérium a hírre reagálva provokációnak nevezte a lengyel média és tisztségviselők nyilatkozatait a feltételezett orosz rakéták Przewodów térségében történő lezuhanásáról, mert szerintük az ukrán–lengyel határ közelében nem történt orosz fegyveres csapás.