Rákóczi várat és blokádot építettek az SZFE diákjai és civilek a Vas utca-Rákóczi út sarkára

Pénteken este 6 óráig minden egyetemi polgárnak el kell hagynia a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit – üzente az intézmény új kancellárja és az egyik rektorhelyettese az egyetem polgárainak. Szerintük karbantartás és fertőtlenítés lesz az épületekben.

 

Az egyetemfoglaló hallgatók sajtótájékoztatót hirdettek meg 6-ra, hogy válaszoljanak Szarka Gábor kancellárnak. Körülbelül ezer ember gyűlt össze pillanatok alatt a Vas utcában. Spontán szimpátiatüntetés alakult ki, amelyet legalább 20 tévétársaság kamerája vett, köztük külföldiek is – számolt be kollégánk, Hardy Mihály a helyszínről.

 

 Ilyen volt a tömeg a Vas utcában (kép: Klubrádió)

Az esemény kezdeteként, 6 órakor kijöttek a diákok, elénekeltek egy dalt, amely a maradásról szólt, majd Rohonyi Barnabás színészhallgató mondta el a válaszukat a kiürítési parancsra, nevezetesen azt, hogy nem távoznak, továbbra is őrzik az épületet. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy elkezdték kiüríteni a kollégiumi szobákat, ezért a hallgatók bementek, hogy ezt megakadályozzák. A kollégiumban sok határon túli hallgató is lakik, ők nem tudnak hova menni, mert nincs hova.

Videónk a helyszínről:

 

 

 

Hardy Mihály a helyszínen találkozott Pikó András kerületi polgármesterrel, aki elmondta, hogy a diákok birtokvédelmi kérelmet adtak be a VIII. kerületi polgármesteri hivatalba, arra a jegyző hétfőn ad választ.

A jelek szerint legálisan nem tudják kitenni a diákokat, törvénytelenül persze igen. Kevéssel fél hét előtt nem látszott nagy rendőri készültség, csak az utca Rákóczi út felőli végét zárták le. Az ünneplés folytatódik a Vas utcában. Kollégánk csak maszkos embereket látott a tömegben.

Frissítés: ahogy a Telexen olvasható, az üzemeltető munkatársai hat után termenként és szobánként végigmentek, és felszólították a bent lévő diákokat, hogy hagyják el az épületet. Ők megtagadták, és erről jegyzőkönyv készült. Fizikai inzultus nem történt.

Hét óra környékén kijött az épület elé egy hallgató, és bejelentette, hogy az üzemeltető egyetlen épületrészt se tudott kiüríteni, sőt, a nemrég lezáratott Ódry Színpadot is sikeresen „visszafoglalták” a diákok.

Ez után este 22 óra után Rákóczi várat és blokádot építettek a diákok és a civilek a Vas utca sarkára.