Rászakadt a hó Kelet-Európára – Döbbenetes hómennyiség Lengyelországban és Csehországban

Több mint fél méter hó esett Lengyelországban.

Kemény tél van Közép- és Kelet-Európában hóviharokkal és szokatlanul nagy hideggel. Lengyelországban még a homokos tengerpart egy részét is vastag jégréteg borítja – írja a TVN24 és az Euronews.

Havazás – Lengyelország

Lengyelországban egyébként megszokott, hogy télen nagyon hideg van, de idén szinte rászakadt a hó az országra pár nappal ezelőtt, és így jelentős fennakadásokat okozott, akárcsak Csehországban és Szlovákiában. A két ország határán mínusz 25 Celsius-fokot is mértek. Szlovákiában több mint 50 cm friss hó esett az ország területének 70-75%-án ami a Tátrában kimondottan problémás, ugyanis rengeteg elakadt kamion és autó vár segítségre a Tátrában leesett több mint 110 cm-es hóban.

Egy hölgy azt mesélte, egész éjjel úton voltak, hogy lássák a befagyott tengerpartot, és hát gyönyörű. Le vannak nyűgözve. Másikuk azt magyarázta, hogy az ember télen inkább a hegyekbe megy, mintsem a tengerpartra, de ez most megérte. Nem számítottak ilyesmire, óriási meglepetés volt, persze jó értelemben. És van, aki szóhoz sem jut. Egy hölgy csak azt ismételgette a riporter kérdésére, hogy gyönyörű, gyönyörű, csodás. Azt mondta, gyakran járnak a tengerpartra, de ilyesmit még sosem láttak.

 

Lengyelországban több mint 60 cm hó esett az elmúlt napokban, míg decemberben és januárban is havas csapadékos volt az ország szinte minden pontja.

 

A vasúti és közúti forgalomban kisebb fennakadások voltak, de ezek közben helyreálltak már a havazás után 12 óra alatt.

 

Isztambulban a mesés Hagia Sophiát és a Kék Mecsetet is belepte a hó, ami még ritkább látvány. Az előrejelzések szerint a következő két napban is folyamatosan havazni fog. Törökországban az elmúlt 24 órában több mint 30 cm hó esett, ami igencsak szokatlan errefelé.

Görögországot is elérte a hidegfront, mínusz 20 fok is volt Athénban keddre virradóra. A hatóságok arra kérték a fővárosiakat, hogy csak akkor mozduljanak ki, ha nagyon muszáj. A kivezető autópályák egy részét lezárták az erős havazás miatt. Görögországban akár 40 cm friss hó is eshet az elkövetkezendő napokban.

Idén annyi havat hozott a február, hogy még Oroszország egyes vidékein is megbénítja az életet, pedig ott jól ismerik a zord telet. Moszkvát napok óta hófelhők borítják. A következő napokban még hidegebb lesz, a hétvégén mínusz 30 Celsius-fok is lehet az orosz fővárosban.