Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász: Orbán bevitte az orvosokat a málnásba

Az orvosbéremelés jó, a hálapénz elleni küzdelem jó, de az, ahogy január elsejétől mindent mást is meg akarnak változtatni egy csapásra, rosszat fog tenni az orvosoknak, a betegeknek és végső soron a kormánynak is, mondta a Telexnek Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász. A szakember szerint Orbán Viktor csak annyit ért az egészségügyből, hogy a magán- és az állami ellátást szét kell választani, pedig a privát szektor nélkül ma már a tb-re végzett ellátások sem működnének. Kevés az orvos és sok a kórház, a másodállások korlátozásával tovább fog nőni az orvoshiány. A kormány ezután azt mondhatja: elkerülhetetlen a centralizálás és a kis kórházak átalakítása.

Mi volt az első gondolata, amikor a múlt hétvégén meghallotta, hogy januártól nagyon komoly fizetésemelés kezdődik az orvosoknál? 

Elsőre nagy volt az öröm. Orvosi-szakmai körökben egymásnak küldözgettük az üzeneteket. Még külföldről is írtak, hogy gratulálnak a magyar orvosi kamarának.

Nem volt rossz előérzete?

Elsőre nem. Azt hittem, hogy Orbán Viktornak olyan előrejelzése van a koronavírusról, ami még súlyosabbá teszi a helyzetet, és az indokolja ezt a lépést. Tudható volt, hogy a kamara két dolgot akart elérni: jelentős béremelést és a hálapénz megszüntetését. Mint makroszinten gondolkodó elemzőnek azért eszembe jutott, hogy ez rögtön milyen bérfeszültséget fog okozni. A műtősnő úgy nyújtja majd át a szikét a doktor úrnak, hogy ő bruttó 400 ezret keres, a doktor úr pedig bruttó 1,5 milliót. Eszembe jutott az is, hogy mi lesz a háziorvosokkal vagy a sürgősségi osztályokon dolgozókkal, akik vállalkozóként dolgoznak, de nélkülük elképzelhetetlen a jól működő egészségügyi rendszer.

 

Az interjú tovább a telex.hu weboldalán olvasható.