Rékassy Balázs: Életeket mentene, ha beengednék…

Az adat és a kellő tájékoztatás életet ment – hangsúlyozta Rékassy Balázs egészségszakértő és orvos, aki jelenleg önkéntes segédápolóként dolgozik egy kórház Covid-osztályán.

 

Az ATV Heti Naplójában azt is elmondta, szomorúnak találja, hogy itthon nincsenek az ápolók kellőképpen megbecsülve, ráadásul sokszor az ápolók és az orvosok fizetése között akár három-négyszeres különbség is lehet, ami rendkívül magas.

Általában tizenkét órázik a személyzet a Covid-osztályon, és Rékassy Balázs elmondta, hogy jelenleg harminc-negyven betegre jut három ápoló (nem intenzíven segít be). Nagyon izzasztó és kemény munka – tette hozzá. Egy kollégája karján lévő lépésszámláló például megmutatta, hogy nagyjából tizenkétezer lépést tesznek meg egy nap, de nemcsak a fizikai megterhelés szívja le őket a nap végére, a lelki része is különösen nehéz.


Azt is hangsúlyozta, hogy nehéz letenni a munkát tizenkét óra után, és nehéz olyasmit feldolgozni, hogy miért halt meg az a beteg, akivel negyed órával ezelőtt beszélgetett az önkéntes ápoló.

Rékassy szerint politikai döntés volt, hogy bevállaltuk a kínai vakcinát. Azt javasolta, hogy a második oltás után érdemes egy laboratóriumban végzett antitest-tesztet csináltatni, és az meg tudja mondani, hogy kialakult-e a kellő védettség. Ha nem, elképzelhető, hogy egy harmadik oltásra lesz szükség.

Forrás: ATV