Rekordhiány a TB piacon – a Pénzügyminisztérium ködösít

0

A Pénzügyminisztérium múlt héten közzétett előzetes államháztartási mérlege szerint a társadalombiztosítási alap 243 milliárd forintos deficittel zárta 2019-et. Ezt a mínuszt legutóbb 2009-ben közelítette meg a TB-alap, akkor a két kassza összesen 157,3 milliárdos deficittel zárt – írja az mfor.hu.

sokforint512

Ha külön-külön nézzük a két alapot, akkor az látszik, hogy a hiány zöme a nyugdíjkasszában keletkezett, 127 milliárd forint. Mindezt úgy sikerült összehozni, hogy a korábbi évek legnagyobb mínusza 7,8 milliárd forint volt, a tavalyi deficit ennek tükrében tehát joggal nevezhető tetemesnek. Ez azonban nem mondható el az egészségbiztosítási alapról. Tavaly itt is jelentős, 107 milliárd forintos hiány halmozódott fel, ez nem tekinthető rekordnak, ennél nagyobbra ugyanis 2017-ben (137,5 milliárd) és 2009-ben is volt példa (149,5 milliárd forint).

A portál szerint a hatalmas deficit egyáltalán nem véletlen, ahhoz több tényező is hozzájárult. Egyrészt a kormány feltehetően alulbecsülte a nyugdíjkiadásokra ható cserélődési hatást. Vagyis az újonnan belépő nyugdíjasok a vártnál nagyobb ellátásban részesülnek. Másrészt a kormány átalakította az egyes alapok részesedését a foglalkoztatótk által fizetendő szociális hozzájárulási adóból. Harmadrészt a munkáltatók a vártnál nagyobb mértékben élhettek az érvényesíthető szochó-kedvezményekkel, ami a várttól elmaradó bevételeket eredményezhette.

További részletek az mfor.hu cikkében.