Rekordmértékű hazánk államadóssága

Íme a tények az Európai Unió felmérése alapján.

Megugrott Magyarország államadóssága, átírta a makropályát a koronavírus-járvány, írja a Világgazdaság.

A lap idézi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményét, amely szerint 71,9 százalékra emelkedett az államadósság júniusban, legutóbb 2018 végén volt ilyen magasan a szintje. A növekedésben komoly szerepet játszott, hogy a járvány miatt át kellett írni a költségvetést.

2020 második negyedévében 1837 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás, miután júniusban minden idők egyik legnagyobb hiányát érte el 785,5 milliárdos deficittel. A GDP 13,5 százalékkal zuhant a második negyedévben éves alapon, de emellett a devizakötvény-kibocsátás és a forintgyengülés is megdobta a GDP-arányos adósságot.

Ez a cikk a kulcsfontosságú kormányzati pénzügyi statisztikák alakulását mutatja be az Európai Unióban (EU) és az euróövezetben (EA-19). Ezen belül a költségvetési (államháztartásihiánnyal, a bruttó államadóssággal, az államháztartási bevételekkel és az államháztartási kiadásokkal, valamint az államháztartás fő bevételi forrásait jelentő adóbevételekkel és társadalombiztosítási járulékokkal foglalkozik.

 

kép. Inkorrekt