Remény, hogy normalizálódjon a helyzet, legyen egy ütős kampány

Az nem lehet, hogy a Fidesz-szavazók és a bizonytalanok megnyerése érdekében olyan kampányt folytasson valaki, ami ellentétes az ellenzéki összefogás pártjainak és szavazóinak értékrendjével, mert azzal több ember veszít a baloldaliak és liberálisok között, mint amennyit nyerhet a jobboldalon. Az ellenzéki összefogásnak el kell döntenie, hogy olyan képet akar nyújtani magáról, mintha ők az Orbán nélküli Fidesz lennének (ami lehetetlenség, mert Orbán és a pártja között semmi különbség nincs), vagy nyíltan vállalják a liberális demokratikus jogállam értékeit és programját.
Márki-Zay feladata annak eldöntése, hogy egy katolikus keresztény-nemzeti jobboldali politikus képét mutatja, hogy megfeleljen a fideszes szélsőjobboldalnak, vagy vállalja egy modern demokrata, egy nyugati mérsékelt konzervatív politikus képét, aki tiszteli a liberális demokráciát, nem idegenellenes, nem antiliberális, nem középkori eszméket dédelget a szívében, a kereszténységet pedig az ellenzéki összefogás programjának szellemében a magánügyének tekinti, és nem keveri képmutatóan a politikába, mert attól egy jogállamot tisztelő demokratának forog a gyomra.
Azt pedig jó lenne, ha nem felejtenék el a nagy igyekezetben, hogy jobboldali szavazókat szerezzenek, hogy eközben nem vadíthatják el a balliberálisokat, mert az Orbánnal szembeni ellenzék nagy részét ők teszik ki. A Fidesz nem fogja leváltani a Fideszt, és ha a demokratikus ellenzék nem akar fideszes lenni, akkor nagyobb bukta lehet belőle, mint korábban bármikor. Ezt ne felejtsék el.
https://www.facebook.com/Amerikai-N%C3%A9pszava-177083425653956/