Renata Treneszka Deszkovszka: Nem reagált a kiadatási kérelemre Magyarország a Gruevszki-ügy miatt!

0

Nem késett a magyar kormány, még nem járt le a határidő.

A macedón igazságügyi miniszter közlése szerint egyelőre nem kaptak választ kiadatási kérelmükre Nikola Gruevszki volt miniszterelnök ügyében. Renata Treneszka Deszkovszka vasárnap beszélt erről macedón sajtóbeszámolók szerint.

A tárcavezető azt mondta, hogy a válaszadás határideje még nem járt le.

“Várunk, és ha nem kapunk választ a határidőig, megsürgetjük. Standard eljárásokat alkalmazunk. Illetve jogi lépéseket is bevetünk. Megjegyzem: Magyarország eddig egyetlen alkalommal sem tagadta meg kiadatási kérelmünket”

– magyarázta a miniszter, hozzátéve:

legutóbb idén szeptemberben adott ki nekik valakit a magyar állam.

Ahogy korábban megírtuk, november 13-án kért politikai menedékjogot Magyarországtól. Később kiderült, hogy a korrupciós ügyek miatt hazájában két év börtönre ítélt – ám büntetése letöltését meg nem kezdő – volt macedón kormányfőt magyar diplomaták segítették Budapestre jutni, a Politico szerint pedig a magyar hírszerzés is benne volt az akcióban. Gruevszki egy héttel azután, hogy bejelentette, Budapestre érkezett, megírta közösségi oldalán, hogy a magyar hatóságoktól megkapta a menedékjogot.

Közben…

A Magyar Helsinki Bizottság szerint kizárólag Pintér engedélyével léphetett legálisan Magyarországra útlevél nélkNem árulta el Pintér Sándor belügyminiszter, hogy az ő engedélyével lépett-e a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki az országba. Pintér Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére válaszolva azzal érvelt, a menedékjogi törvény értelmében az eljárás részleteiről nem adható tájékoztatás, a döntésről is csak a kérelmezőt tájékoztatják.

Gruevszkinek nem volt útlevele, személyi igazolvánnyal viszont nem léphetett be Magyarországra. Miután a kormány következetesen azt állította, Gruevszki legálisan érkezett Budapestre, így a Magyar Helsinki Bizottság szerint Pintér Sándor belügyminiszter engedélyével léphetett csak be az országba a volt macedón miniszterelnök. Anélkül a tranzitzónában várakozhatott volna, mint minden más menedékkérő.

A Magyar Időkben megjelent a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal jelentése, abban az szerepel, hogy Gruevszki egy, a magyar állam által kiállított, egyszeri utazásra jogosító okmány bemutatásával folytathatta útját Budapestre.

A Politico szerint magyar hírszerzés segíthette Gruevszki szökését Macedóniából – a kormány azt állítja, ahhoz semmi közük, csak azt ismerték el, hogy Albániából vitték követségi autókkal a volt miniszterelnököt. Ezt is csak napokkal azután tették meg, hogy a nemzetközi sajtó megírta. Egyes források szerint valamely NATO-tagország szivárogtathatta ki ezt az információt.

Szél egyébként Szijjártó Pétertől megerősítést várt arról, hogy az albán-montenegrói határt a magyar nagykövetség közreműködésével lépte-e át Gruevszki, de erre Magyar Levente államtitkár csak annyit válaszolt, a volt miniszterelnök érvényes úti okmánnyal (személyi igazolvánnyal) ment át.ül a volt macedón miniszterelnök.

 

 

 

olkt.hu/plusinfo.mk