Rendkívüli: A kormány a műszaki egyetemet is ellopná!

Az alapítványi hatalomátmentés folytatódik: most a Budapesti Műszaki Egyetemet fenyegetik. Az ezermilliárdos kísérlet célja, hogy a kormányból kizuhanás után a Fidesznél maradjon a pénz, amivel megakadályozhatja az ország korszakváltását.

Stumpf István egyetemek ellopásáért felelős kormánybiztos azt hazudta, hogy a jövőben is csak az az egyetem vált modellt, amelyik akar.

Úgy állítja be a Magyar Nemzetnek adott interjúban, mintha 21 autonóm egyetem döntött volna úgy, hogy mindenét fideszes alapítványoknak adja. Pedig az igazság az, hogy a parlament 133 fideszes csicskája teljesítette Orbán parancsát, így jutott ezermilliárdos “vésztartalékhoz” a káoszkormány, mivel arra spekulál a miniszterelnök, hogy a választási vereség után megakadályozhatja a visszatérést a demokratikus működéshez.

Az egyetemek ellopásáért felelős Stumpf vitézül állta a benyalós felkérdezéseket: “Nem kerülnek hátrányba azok az egyetemek, amelyek továbbra is állami kézben maradnak?” – érdeklődött a csicskalap. “Majd végiggondolják, hogy számukra okoz-e hátrányt” – felelte Stumpf sunyi módon, hiszen maradt még öt olyan egyetem, amelyet nem nyeltek le.

De úgy tűnik, nem marad ennyi sem.

Stumpf szerint a Budapesti Műszaki Egyetemnek jobb lenne alapítványi formában működni, magyarán azt is el fogják lopni.

 

Az ELTE-t viszont túl nagy falatnak tartja, talán mert az ellenállása is sokkal erőteljesebb lenne, mint amekkorát a nála sokkal kisebb SZFE kifejtett a bedarálása közben.

Stumpf elárulta a Fidesz-lapnak, hogy túl nagy egyetem az ELTE a gyakorlóiskoláival, számtalan karával, mamut kiterjedésével, ezért nem olyan egyszerűen alakítható át. Az is elhangzott tőle az interjúban, hogy a nagy tudományegyetemeknél az a nehézség, hogy számos szak – például a pedagógusképzés – nem piacosítható, ebben az állam továbbra is jelentős szerepet kell hogy vállaljon. Mivel egy fideszes politikusról van szó, nehezen lehet olvasni, mire gondol közben, amikor beszél, ezért csak feltételezgetjük, hogy az interjúban folyamatosan hangoztatott vállalati kapcsolatok építésének a BME jobban megfelel, mint az ELTE. Ha valóban erről van szó, akkor utóbbi megmenekülhet.

Ennek ellentmond Stumpf passzív agresszív nagypapás fenyegetése, hogy az állami fenntartásban maradt egyetemeknek végig kell gondolniuk, számukra okoz-e hátrányt, hogy nem kerültek alapítványi fenntartásba.

Végül Stumpf  megerősítette, hogy az újonnan alakuló Tokaj-Hegyalja Egyetemnek ő lesz a kuratóriumi elnöke.

 

Az egyetemek ellopása nem elég, neki még egy újabb zsíros állás is kell.