RENDKÍVÜLI bejelentés! Ezek Zelenszkij végső feltételei:

Csak abban az esetben lesz vége a háborúnak Ukrajnában, ha Ukrajna visszakapja minden Oroszország által megszállt területét – idézi Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavait a Kyiv Independent.

Az ukrán vezető arról is beszélt, hogy egyre kevésbé hajlandók Oroszországgal tárgyalni, azért, mert durva mészárlásokat és atrocitásokat követnek el Ukrajnában az orosz katonák.

Az orosz média épp ma jelentette be, hogy elcsatolják Herszont Ukrajnától. Ezzel Donyec, Luhanszk és a Krím után lényegében újabb megyére tart igényt Moszkva a szomszédos országból.

Ha a NATO felvette volna Ukrajnát a tagjai közé, a háború megelőzhető lett volna – jelentette ki az ukrán elnök francia egyetemistákkal folytatott videokonferenciáján. Eközben a terepen zajlanak a hadműveletek: Harkivnál az ukránok, a Donbasz középső területein az oroszok nyomják ellenfeleik felé a frontvonalat – a háború 77. napja volt szerdán.

Ukrajna nyitott az oroszokkal való tárgyalásra, de az orosz hadsereg háborús bűncselekményei rontják a diplomáciai egyezség esélyeit – mondta párizsi politológus hallgatóknak tartott videós előadásában Volodimir Zelenszkij.

“Éveken keresztül Európa attól félt, hogy ha a NATO felveszi tagjai közé Ukrajnát, akkor egy háború esetén az összes tagállamnak harcolnia kell Oroszország ellen. Oroszország ellen? Én inkább úgy mondanám: Ukrajnáért. De nem ezért van a NATO? Nem az a lényege, hogy mindenki egyért?” – tette fel a kérdést az ukrán elnök.

Ukrán védelmi minisztérium: elkezdődött a háború második szakasza

Kijevben az ukrán védelmi minisztérium tartott sajtótájékoztatót, amelyen azt közölték, hogy a háború első szakaszát veszteségei ellenére stratégiailag Ukrajna nyerte.

“A Kijev környéki hősies védelmi harcok után a háború most egy új szakaszába lépett, miután az ellenségünk arra kényszerült, hogy más hadicélokat tűzzön ki maga elé, és ennek érdekében más taktikát és stratégiát kell válasszon” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes.

Az orosz hadsereg valóban elvonta csapatait az északi városok előtérből, és a Donbaszban összpontosítja erőit. Ekképp az ukrán haderő Harkiv környékén ellentámadásban áll, az elmúlt egy hét alatt egy tucat falvat foglaltak vissza az oroszoktól, az ukrán katonai vezetők szerint a helyismeret nagy előny számukra. Elemzők szerint ezen a frontszakaszon az ukránok 10 kilométerre vannak már az orosz határtól.

A közeli belarusz határ veszélyeztetettsége miatt a belarusz hatóságok a NATO-t és az Egyesült Államokat azzal vádolták, hogy meg akarják sérteni az ország területi integritását.

A legfontosabb frontszakaszon, a szeverodonyecki katlanban az orosz haderő továbbra is az ujkán csapatok bekerítésén dolgozik, szerdán tovább nyomultak, és Popászna közelében kiértek a Donyeck és Luhanszk megyék közigazgatási határához.

A Krím és a Donbasz után Herszon annektálása következhet

Továbbra is zajlanak a harcok a mariupoli Azovsztal acélműnél, az oroszok a mintegy ezer ukrán védő felőrlésére folytatják a terület támadását. Ha az Azovsztalt elfoglalják, a stratégiai kulcsfontosságú déli kikötőváros teljes terjedelmében az ellenőrzésük alál kerül. A héttérben tárgyalások zajlanak a felek között arról, hogy orosz hadifoglyokért cserébe az orosz haderő elengedi a gyártelepen küzdő, többségükben sebesült ukrán katonákat.

A déli fronton szerdán alig történt változás. A Fekete-tenger partján fekvő Odesszában orosz rakétatalálat ért egy főleg gazdag oroszok által kedvelt hotelt, személyi sérülés nem történt.

Ugyanakkor Herszon annektálása rövidesen bekövetkezhet, erre utal, hogy a helyi oroszbarát hatóságok arra kérték Moszkvát, hogy annektálja a területet. Ukrán lakosok szerint az orosz hadsereg ellenőrzőpontokat állított fel a város bekötőútjain, az ukrán tömegkommunikációs csatornákat lekapcsolták, helyettük orosz állami csatornák foghatók a televízióban és a rádiófrekvenciákon.

MOST ÉRKEZETT anRENDKÍVÜLI bejelentés! Ezek Zelenszkij végső feltételei: