Rendkívüli bejelentést tett az Európai Bizottság: Jönnek az újabb szankciók

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán újabb, Oroszország elleni szankciókat jelentett be.
Ezek között található egy olyan lépés is, amellyel maximálnák az Oroszországból érkező olaj árát.
A lépésekről azonban még az európai állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak is döntenie kell.

Korábban még úgy értesült a külföldi sajtó, hogy az olajársapka valószínűleg nem lesz az újabb szankciós csomag része, mert a lépést össze akarják hangolni a G7 tagországainak döntéseivel.

Az olajársapka ügyében viszont azóta a G7-országok is megegyeztek.

Emiatt kerülhetett elő a kérdés ismét az Európai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján. Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke – a Reuters szerint – a sajtótájékoztatón közölte, hogy milyen új lépésekre készülnek Oroszország ellen.

  • Újabb gazdasági szektorokban vezetnének be kereskedelmi korlátozásokat Oroszországgal szemben (úgy tudni, hogy mindez a vegyipart, a gépipart és a fémipart érintheti).
  • Újabb orosz tisztviselők vagyonát fagyasztják be (elsősorban azokét, akik az álnépszavazások lebonyolításában részt vettek).
  • Előírnák az importált olaj árának maximálását is.

Reuters szerint Ursula von der Leyen a javaslatok bejelentése előtt azt mondta: az ukrajnai „népszavazások” eredményét semmilyen formában nem fogadják el, és azt is hozzátette: „megfizettetik” az orosz kormányzattal annak az árát, hogy az álnépszavazásokkal tovább eszkalálták az ukrajnai konfliktust.

Beterjesztünk egy új, Oroszország számára fájdalmas szankciókból álló csomagot

– mondta a sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen a fenti intézkedésekről.

Mit lép a magyar kormány?

A kormány már több alkalommal jelezte, hogy nem hajlandó elfogadni az energiaügyet érintő szankciókat. Szijjártó Péter külügyminiszter külön is beszélt arról, hogy az ársapkát valójában „rejtett szankciónak” tartják – igaz, akkor még nem az olaj, hanem a gáz árának maximálása volt terítéken.

Ahhoz, hogy a lépést elfogadják, mind a 27 uniós tagállam támogatására szükség lenne, vagyis a magyar kormánynak az Európai Tanács október eleji ülésén lehetősége lesz arra, hogy ismét megvétózza az Európai Bizottság javaslatát.