Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor

A jövő hét folyamán is folytatja a kormány az oltási akcióhetet, a már ismert konstrukció alapján – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban pénteken. A kormányfő szerint növelték a kapacitást, az eszközök rendelkezésre állnak, így az egészségügy bírja a nyomást, és nem fog összeomlani újabb hullámok esetén sem. A műsorban szó volt mindezeken túl az Európát érintő migrációs nyomásról, a rezsiharcról és az adócsökkentésekről is.

A kormányfő számított rá, hogy sikeres lesz az akcióhét, hiszen bár – ahogy fogalmazott – a magyarokat nehéz kiismerni, de egy komoly, felelősségteljes nemzet.

„Reménykedtem, hogy ilyen sikeres lesz az oltási akcióhét; az emberek mindig az utolsó egy-két nap intézik az ügyeiket, akik nem oltásellenesek, viszont a legkisebb ügyintézéssel el tudják intézni az oltást, azok élnek is a lehetőséggel” – fogalmazott a műsorban.

Bejelentette: „Olyan sikeres az oltási hét, hogy egy héttel meghosszabbítjuk. Akik ezen a héten elmulasztották, azok jövő héten tudják pótolni.” A miniszterelnök elárulta: a legtöbben a harmadik oltást veszik fel.

Közölte,

TAVALY KIS KARÁCSONY VOLT, MERT NEM VOLT VAKCINA, IDÉN LEHET NAGY KARÁCSONY, HA FELVESZIK AZ EMBEREK A HARMADIK VAKCINÁT.

Mint mondta, átlagosan 4-6 hónap után a második oltás ellenanyaga gyengül, ezért vannak, akik két oltás után elkapják a vírust, így kiemelten fontos a harmadik adag oltóanyag.

Nincs ok a zárásra, folytatta a Kossuth rádióban. „Minden rosszat szeretnék elkerülni, ha sikerül fékezni, akkor nincs okunk zárni, a zárás csak lassítás, a megoldás az oltás” – fogalmazott. Orbán Viktor kérte az embereket, hogy az eddigi vírus elleni intézkedéseket, így a maszkviselést is tartsák be. Megismételte: mindenki vegye fel a harmadik oltást, „aki felvette, annak megmentettük az életét, tegyük azt, ami a helyes, azt, ami jó, ez pedig a harmadik oltás”.

KÜLÖN KÉRTE A SZÜLŐKET, HOGY OLTASSÁK BE GYEREKEIKET, HISZEN KEVESEBB MINT EGY HÓNAPON BELÜL ÉRKEZIK AZ ELSŐ SZÁLLÍTMÁNY AZ 5–11 ÉVESEKNÉL ALKALMAZHATÓ VAKCINÁBÓL, AMIBŐL A KORMÁNY KÉTMILLIÓ DARABOT SZERZETT BE.

A Kossuth rádióban készült interjúban szóba került a védekezés és az egészségügy leterheltsége is. „Minden az orvosok, ápolók hősiességén múlik, emberfeletti munkát végeznek immár két éve” – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett: meghozták az intézkedéseket, soha nem látott béremelést hajtottak végre, „70 százalékkal emeltük az ápolók bérét”.

KIJELENTETTE: AZ ORSZÁG VELÜK VAN, AZ ESZKÖZÖK, LÉLEGEZTETŐGÉPEK RENDELKEZÉSRE ÁLLNAK, VAKCINA VAN, ORVOSSÁG VAN, AMIVEL A BETEGEK SZENVEDÉSÉT CSÖKKENTENI LEHET.

Orbán Viktor szerint minden adott, hogy az egészségügy ne omoljon össze: a magyarországi egészségügyi kapacitás nagyobb, mint tőlünk nyugatra.