Rendkívüli: Egyre égetőbbé válik Magyarországon az orvoshiány!

0

Magyarország — Egyre égetőbbé válik Magyarországon az orvoshiány: nem csupán a kórházakban csappant meg drámaian az egészségügyi dolgozók létszáma, vidéken is egyre több háziorvosi praxis betöltetlen.

Legutóbb Mezőberény polgármestere tett közzé egy megdöbbentő posztot.

– Hosszú egyeztetési folyamat után, figyelembe véve, hogy az utóbbi időben nem igazán lehetett megfelelő orvost találni az ügyelet ellátására, a környékbeli településekkel együtt döntve, a mezőberényi egészségügyben dolgozókkal konzultálva orvos helyett mentőtiszt látja majd el a feladatot a városban, valamint Csárdaszálláson, Kamuton és Köröstarcsán – közölte Siklósi István polgármester, aki szerint erre már több településen is van már példa.

 

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke megengedhetetlennek tartja, hogy betegellátóként, diagnosztizálóként mentőtiszt dolgozzon.

– A mentőtiszt kifejezetten intézményen kívüli sürgősségi ellátásra alkalmas. Nem írhat fel receptet, nincs kiképezve krónikus betegségek felderítésére – kezdte Éger, aki szerint az ügyet már vizsgálják a hatóságok.

 

A polgármester szerint ez nem orvosi ügyelet, hanem egy úgynevezett mentési pont. A mentőtiszt ugyanakkor csak asszisztensként segíthetne az orvosnak, nem diagnosztizálhat – folytatta az elnök.

Egyelőre leküzdhetetlen problémának tűnik, hogy egyre több falu marad háziorvos nélkül. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEKK) tett közzé egy listát, amely szerint júniusban 373 tartósan betöltetlen háziorvosi körzetet regisztráltak, az üres fogorvosi szolgálatok száma 243 volt.

Az országban több olyan település is van, ahol már több mint tíz éve nincs állandó háziorvos. Ilyen például a Borsod megyei Felsőtelekes, Cserépváralja, Abaújkér vagy Ároktő.

A kórházi osztályokon is jelentős orvos-, illetve szakdolgozó hiánnyal küzdenek, legalábbis a KSH Magyarország 2018 című kiadványában szereplő adatok azt mutatják: a működéshez szükséges álláshelyek négy százaléka üres. Az orvosi pozíciók száma meghaladta 2017-ben a 40 ezret, ezek közül valamivel több mint 1600 állásra nem találtak szakembert. Mint kiderült, a belgyógyászat, valamint a csecsemő- és gyermekgyógyászat területén a legjelentősebb az orvoshiány. Előbbi területre legalább 145 doktor és 336 szakdolgozó kellene még.

Dr. Novák Hunor orvos szerint az egészségügyben lévő szakemberhiány egyértelműen rontja az ellátás minőségét, amit a betegek sajnos a saját bőrükön is érezhetnek olykor.

A hiedelmekkel és riogatásokkal ellentétben az egészségügy nem fog összeomlani. Mindig működni fog, csak rosszabb lesz a színvonal, hosszabb a várakozás, több a szövődmények és hibás kezelések aránya – mondta az orvos.

A hálapénzrendszer az egészségügy gennyes, rothadó sebe, ami miatt önmagában rengetegen mennek külföldre. Sok fiatal sebész nem fér oda a műtőasztalhoz emiatt, mert az idősebbek a vaskos boríték miatt nem engedik. Emellett a felszerelés, rossz infrastruktúra, megbecsülés hiánya is jelentős – magyarázta a meglehetősen összetett problémát Novák Hunor.

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma válasza szerint az alapellátás biztosítása az önkormányzatok feladata, ha az úgy dönt, hogy mentőtisztet (is) alkalmaz e célra, azt megteheti, ezt több település is megtette eddig. A háziorvosi utánpótlás elmulasztása Gyurcsány-korszak egyik nehéz öröksége, a jellemzően kistelepülésen betöltetlen praxisok feltöltésére a kormány praxisvásárlási és letelepedési támogatásokat nyújt, a Magyar falu programban támogatást biztosít a házi orvosi rendelők kialakítására.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter azt nyilatkozta, idén 41,9 milliárd forintot szánnak az orvosok és szakdolgozók itthon tartására. Július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére – ezt Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár jelentette be.

Ez az emelés a 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program folytatása, és több mint 78 ezer szakdolgozót és 4400 védőnőt érint. A mostani béremelésen túl 2020 januárjában 14 százalékos, novemberében újabb 20 százalékos, végül 2022 januárjában további 30 százalékos egészségügyi szakdolgozói béremelés lesz.