Rendkívüli: Harmadszor is kell oltani Pfizerrel, hogy védjen a mutánsok ellen

Két londoni intézmény közös kutatása arra derített fényt, hogy a második dózis beadását követő 12 hónapon belül szükség lehet a booster oltásra a Pfizer vakcinájából.

 

A University College London és a londoni Francis Crick Intézet 2021 januárjában 250 önkéntessel elvégzett egy vizsgálatot, melyben arra keresték a választ, miképp változik a páciensek neutralizáló antitest-termelődése a Pfizer-vakcina beadása után, és ez milyen következményekkel járhat az oltások jövőbeli beadására.

A Lancet című orvosi lap még június elején közölte a kutatási eredményt.

 

Azt mutatta, hogy

minél idősebb valaki és minél több idő telik el az oltóanyag második dózisának beadása után, annál nagyobb eséllyel csökken a delta (indiai) és a béta (dél-afrikai) variánsok elleni neutralizáló ellenanyag-termelődés.

 

A statisztikai összefüggés azt igazolja, hogy bizonyos idő elteltével be kell majd adni a harmadik, úgynevezett booster oltást a Pfizer-vakcinából, elsősorban azoknak, akik a kockázati csoportba tartoznak, például az időseknek és krónikus betegeknek. Ennek az oltásnak természetesen tartalmaznia kell majd az új variánsokat is.

Az oltások adta immunitás hosszáról a Szputnyik V-t kifejlesztő Gamaleja Intézetet vezető Alexander Ginzburg nyilatkozott az orosz hírügynökségnek a közelmúltban, szerinte legalább két évig véd az orosz oltóanyag a Covidtól.

 

A kínai Sinopharm is vizsgálja az immunitás hosszát, de még nem adtak ki eredményt.

A Pfizer elnök-vezérigazgatója, Albert Bourla is arról beszélt idén áprilisban, hogy a második dózis beadásától számított 12 hónapon belül nagy valószínűség szerint szükség lesz a harmadik adag beadására.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az ügyben azt nyilatkozta az  RTL Klubnak, hogy jelenleg nincs ilyenre lehetőség, és aki ettől eltér, szabályt szeg.