Rendkívüli: Hatalmas rendőri készültség a Parlamentnél, Toroczkaiék botrányt rendeztek, a rendőrök gumibotot is használtak

Hiába a rendőrségi tiltás, több csoport is demonstrációt szervezett március 15-re a fővárosban. A Mi Hazánk Mozgalom a Vigadó téren tartott tüntetést délelőtt 11 órától a járványhelyzet miatt bevezetett üzletbezárások, korlátozások ellen.

 

Toroczkaiék innen vonultak át a Kossuth térre, a hatóságok azonban már korábban jelezték, hogy nem engedélyezik a demonstrációt.

 

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

 

Szintén ide szervezett tüntetést a már korábban a Hősök terén is demonstráló csoport, az Ecsenyi Áron-féle Le az Adók 75%-val Párt.

A demonstrációról készült videónkat a Facebook-oldalunkon nézheti vissza.

 

Toroczkia László, a Mi Hazánk elnöke és Dúró Dóra, a Mi Hazánk alelnöke.

 

Az Index helyszínen lévő tudósítói szerint náhány száz ember gyűlt össze a Mi Hazánk Mozgalom tüntetésén, akik először a Vigadó téri kaszinó elé vonultak.

Gumibottal váratlanul gyomorszájon ütötték a Mi Hazánk VI. kerületi elnökét, Tanberger Tibort a Vigadó téren, amikor igazoltatása során a kocsijában mi hazánkos szórólapot találtak – állítja a tüntetés kezdete előtt kiadott közleményében Dúró Dóra.

A független országgyűlési képviselő beszámolójában az is szerepel, hogy állítása szerint a rendőrök cinikusan azt mondták kollégájának, nyugodtan tegyen feljelentést, majd ezt követően szabadon engedték.

Az esettel kapcsolatban bejelentés nem érkezett, mindazonáltal a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonnali kivizsgálást indított. Az állítólag bántalmazott politikus már nem tartózkodik a helyszínen, telefonon eddig nem sikerült elérni.

– írta nem sokkal Dúró Dóra közleményenk megjelenése után a police.hu.

Időközben a rendőrség igazoltatás közben figyelmeztette Toroczkai Lászlót, hogy nem engedélyeznek semmilyen demonstrációt a korlátozások miatt. Ennek ellenére a politikust és a demonstrálókat engedték továbbmenni a kaszinó elé.

 

Rendőrségi igazoltatás a budapesti Kossuth téren./Kép. 444

 

Programja szerint

a párt többek között bevezetné a szibériai bérrabtartást, és visszaállítaná a halálbüntetést.

 

A helyszínre vonuló rendőrök ezt követően körbezárták a Vigadó utcát, és elkezdték igazoltatni a tüntetőket, miközben elmondta beszédét a Mi Hazánk Mozgalom pártelnöke. A Vigadó utcából kizárólag igazoltatás után engedték ki az embereket.

Ennek ellenére Toroczkai Lászlóék kitörtek és lendületesen elindultak a Parlament felé. A demonstrálók közt jelen volt a tüntetést szervező párt ismertebb politikusai közül Novák Előd és Dúró Dóra is.

Toroczkai László az Indexnek adott interjújában elmondta, féltik a demokráciát, többek között ezért vonultak ma utcára.

Közben Novák Előd és  Toroczkai László az őt követőkkel együtt megérkezett a Parlament déli kapujához, ahol a tömeg azt zúgta, a

 

Ria, ria Hungária.

 

A rendőrök hamarosan beérték őket, akik újabb csoportos igazoltatásba kezdtek. Helyszínen lévő kollégáink elmondták, a rendőrök nagy számban vannak jelen, és intézkednek a helyszínen.

Ecsenyi Áron, a Le az Adók 75%-val Párt elnöke Parlament előtti beszédében elmondta, elég volt a lezárásokból, amelyek szerinte nem vezetnek kellő eredményre, ezért kéri vissza a jogainkat. A beszéd végét újabb tömeges igazoltatás követte . Szinte minden egyes demonstrálóra jutott egy rendőr a Parlament előtt, bár bizonyos szögből úgy tűnt, mintha rendőrből akár több is lett volna, mint civil tiltakozóból.

A tüntetés a végéhez ért, az emberek pedig hazamentek, akiktől a rendőrök a Mi Hazánk Mozgalom zászlókat és molinókat is elkobozták.

A rendőrség azóta a police.hu-n újabb közleményben erősítette meg, hogy embereik azért intézkednek a helyszínen, mert mint korábban jelezték,

a Vigadó térre 2021. március 15-én 11 órától jogellenes gyűlést hirdettek meg.