Rendkívüli: Hillary Clinton úgy beolvasott Orbánnak, hogy a fal adta a másikat!

0

Hillary Clinton az amerikai demokrata párt Donald Trumppal szemben alulmaradt elnökjelöltje Nagy-Britanniában, az Oxford Egyetemen tartott beszédet, melyben elítélte a brit konzervatívokat, amiért az Európai Parlamentben Theresa May miniszterelnök pártjának képviselői a Sargentini-jelentés ellen szavaztak, védve ezzel Orbán Viktor kormányát politikája következményeitől – számolt be róla a Huffington Post.

Clinton szerint az EU több tagállama is az autoriter rezsimek felé sodródik, és ez legalább akkora fenyegetést jelent az EU számára, mint a Brexit vagy a gazdasági válság.

„Ne tévesszen meg senkit a színjáték, hogy Magyarország vagy Törökország még mindig demokrácia, csak illiberális demokrácia. Az illiberális demokrácia egy ellentmondás”

– mondta a demokrata politikus, aki szerint a demokráciához több kell, mint az, hogy vannak választások, sőt, még a szabad választás sem elegendő ahhoz, hogy demokráciának nevezhessünk egy államot. Clinton azt mondta, ehhez kell sajtószabadság, joguralom, bírói függetlenség, élénk civilszféra, valamint átlátható és elszámoltatható közintézmények, amik előtt minden állampolgár egyenlő.

A brit konzervatív párt azzal reagált Clinton számonkérésére, hogy az Európai Parlamentben ülő képviselőik nem támogatják, hogy az Európai Parlament EU-tagállamok belső ügyeibe avatkozzon be.

 

olkt.hu/huffingtonpost.co.uk