Rendkívüli hír: 24 óra alatt 17 országban mutatták ki az akár 5x gyorsabban terjedő tripla indiai mutánsvírust

Legalább 17 országban van jelen a koronavírus indiai variánsa, amely vélhetően felelős az Indiában kialakult egészségügyi válságért – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet, írja a Reuters és a BBC.

A hivatalosan B.1.617 jelű vírusvariánst – amely arról kapta hétköznapi nevét, hogy Indiában találkoztak vele először – összesen több mint 1200 DNS-szálban mutatták ki a szóban forgó országokban.

A legtöbb ilyen DNS-kódsort

  • Indiából,
  • Nagy-Britanniából
  • Oroszországból és
  • az Egyesült Államokból, valamint Szingapúrból

töltötték fel az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisába, de például Görögországból, Törökországból, Iránból, Irakból, Svájcból, Ausztriából, Hollandiából, Belgiumból és Olaszországból is vannak adatok.

A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns, ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége.

MÍG A WHO KORÁBBAN CSUPÁN „ÉRDEKES VARIÁNSNAK” NEVEZTE AZ INDIAIT, MOST MÁR „AGGASZTÓNAK”, AMI ARRA UTALHAT, HOGY VESZÉLYESEBB (FERTŐZŐKÉPESEBB, HALÁLOSABB, A VAKCINÁKNAK JOBBAN ELLENÁLLÓ).

A WHO szerint egyre nagyobb az esély, hogy az indiai vírusvariánsok lesznek a negyedik hullámok kirobbantójának az okozói.

 

Koronavírus – Rendkívüli hír