Rendkívüli hír: A britnél is gyorsabban terjedő új mutálódott vírust fedeztek fel Indiában és több európai országban

Az elmúlt 24 órában több mint 270 ezer új fertőzöttet azonosítottak Indiában – írja a The Guardian. Így most már 15 milliónál is több koronavírusos beteget tartanak nyilván az országban.

Brit egészségügyi szakértők is vizsgálják az Indiában felfedezett dupla koronavírus-mutánst./Kép. Al-Jazeera

Az Egyesült Államok után Indiában a legrosszabb a járványhelyzet. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfőre 1619-en, a járvány kezdete óta pedig összesen 178 769-en haltak meg.

Brit egészségügyi szakértők is vizsgálják az Indiában felfedezett dupla koronavírus-mutánst. Az indiai szakértők korábban azt nyilatkozták, hogy szerintük ez a dupla mutáció okozhatja a hirtelen megugrott esetszámokat Indiában.

Susan Hopkins, az angol közegészségügyi hivatal, a PHE vezető virológusa azt nyilatkozta BBC-nek, hogy a brit kutatóknak egyelőre nincs elég információjuk erről a variánsról ahhoz, hogy megállapíthassák, hogy mennyire veszélyes. Jelenleg is vizsgálják a variánst.

Ahhoz, hogy be tudjuk sorolni a veszélyessége szerint, tudnunk kell, hogy milyen gyorsan terjed, mennyire súlyos megbetegedést okoz, és hogy mennyire áll ellen a vakcinának

– mondta Susan Hopkins.

A PHE adatbázisa szerint az Egyesült Királyságban eddig 77 esetben állapították meg az indiai mutáns jelenlétét – írja a Reuters.