Rendkívüli hír: Alaptörvény-módosítással kezdené az új kormányzást a Fidesz

A negyedik kétharmados győzelem óta első kormányinfóját tartja Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, aki nem is kezdte mással a tájékoztatást, mint hogy köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a választáson, és persze mindenkinek, aki a Fideszre szavazott. Gulyás szerint ha a részvételi adatokat nézzük, akkor elmondható, hogy a magyar demokrácia mindig polgári kormányzások idején a legerősebb, mert mindig ezek után a legmagasabb a választási részvétel.

Így volt egy 2002-ben, 2014-ben, és most is. Gulyás ezután ismertette a választás utáni menetrendet: a mostani kormány felhatalmazása elvileg a parlament alakulóüléséig, vagyis május 2-ig tart, onnantól az új kormány megalakulásáig ügyvezető kormányként működik majd. Ez május harmadik hetéig tarthat, a tervek szerint az Országgyűlés a május 16-al kezdődő héten szavaz majd a miniszterelnökről, utána pár nappal pedig megalakul majd az új kormány.

Hogy ez kikből áll majd, egyelőre még nem tudni, Orbán Viktor már sokakkal tárgyalt, sokakkal fog még, és időben bejelenti majd a személyi döntéseit.

Egy személyi döntés már megszületett, az, hogy a Fidesz parlamenti frakcióját továbbra is Kocsis Máté vezeti majd.

Gulyás elmondta, hogy Orbán kormányzati feladatot is felkínált Kocsisnak, aki viszont inkább a frakciót szerette volna tovább irányítani, a miniszterelnök pedig ezt tiszteletben tartotta.

Fontos feladatai is lesznek, hiszen

az új parlament egyik első dolga az Alaptörvény módosítása lehet, pontosabban lesz majd. Gulyás Gergely elmondta, hogy az Országgyűlés ki fogja vezetni a járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzetet, viszont a szomszédunkban dúló háború és a menekülthullám miatt még indokolt lehet a veszélyhelyzet bevezetése.

Ehhez viszont módosítani kell az alkotmányt, hogy humanitárius katasztrófa és szomszédos országban dúló háború esetén is be lehessen vezetni veszélyhelyzetet.

Gulyás szerint a kormány nagyon reméli, hogy nem lesz szükség ennek alkalmazására.

A döntést az is megalapozza, hogy a kormány az elérhető NATO információk alapján arra számít, hogy még hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat az ukrajnai háború.