Rendkívüli hír: Csehországba is megérkezett a lambda-mutáns variáns!

A koronavírus delta-variánsának 120 fertőzéses esetét erősítették meg eddig a laboratóriumi vizsgálatok Csehországban – írja az MTI.

A cseh Nemzeti Egészségügyi Intézet (NRL) kedden délután nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy a delta variáns a 14 cseh régió közül hatban van már jelen.

MÁSFELŐL A LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK A LAMBDA VARIÁNS JELENLÉTÉT IS KIMUTATTAK, AMELY ELSŐSORBAN A DÉL-AMERIKAI PERUBAN VAN TÖMEGESEN JELEN.

 

A lambda variáns a jelentés szerint valószínűleg Németországból került Csehországba. Helena Jirincová, az NRL igazgatója azt állítja, hogy egyelőre a koronavírus brit variánsa dominál Csehországban.

Cseh szakértők egyetértenek abban, hogy a járvány esetleges újabb hullámának megakadályozásához feltétlenül szükség van a koronavírus-mutánsok terjedésének a feltérképezésére és követésére.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter kedden felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a delta variáns veszélyesebb, mint a korábbról ismert változatok. Egy pozitívan tesztelt személytől a delta variáns esetében bizonyítottan általában nyolcan fertőződnek meg – jegyezte meg a tárcavezető.