Rendkívüli hír: Elkezdtek újságírókat gyilkolni és megcsonkítani a tálibok!

Egyre szaporodnak az újságírók elleni erőszakos cselekedetek Afganisztánban.

A tálibok Kabulban kutattak a Deutche Welle (DW) egyik afgán munkatársa után, de mivel ő már Németországban tartózkodott, két családtagjával akartak végezni, az egyikük meg is halt, másikuk súlyos sérüléseket szenvedett. A család többi tagjának sikerült az utolsó pillanatban elmenekülni, jelenleg is bujkálnak – írta meg a német televízió a portálján.

A tálibok a DW legalább három munkatársának otthonán is rajta ütöttek. A Ghargasht televízió újságíróját, Nematullah Hematot valószínűleg elrabolták, Toofan Omart, a Paktia Ghag rádióállomás vezetőjét pedig a hírek szerint agyonlőtték, erről pedig a közel keleti hírügynökség az Al Jazeera számolt be ma reggel.

Amdaaullah Hamardot, a Die Zeit külső munkatársát még augusztus 2-án a nyílt utcán gyilkolták meg.

Peter Limbourg, a DW igazgatója úgy fogalmazott,

egyértelmű, hogy a tálibok már szervezetten vadásszák le az újságírókat, mind Kabulban, mind a tartományokban. Kifutunk az időből.

Mint azt megírtuk, júliusban Kandahárban meggyilkolták Danish Siddiqui Pulitzer-díjas fotóriportert. A Reuters indiai származású haditudósítója igazi veteránnak számított, az elmúlt több mint tíz év során az afganisztáni háborún kívül Irakból, illetve a 2015-ös földrengések idején Nepálból, valamint a mianmari rohingya válságról és a hongkongi tüntetésekről is tudósított.