Rendkívüli hír: Figyelmeztető sztrájkot tart a Magyar Szakszervezeti Szövetség is!

Figyelmeztető demonstrációt tart a Magyar Szakszervezeti Szövetség január 31-én, erről döntött a szakszervezet elnöksége csütörtöki ülésén.

Az érdekvédelmi szervezet közleményében arról ír, hogy

a pedagógus társadalom melletti szolidaritás és a MASZSZ-tagszervezetek bértárgyalásainak támogatása érdekében tartanak demonstrációt.

A szövetség elnökségi ülésén arról is döntött, hogy továbbra is támogatják a 3 havi álláskeresési idő meghosszabbítását 270 napra.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete még decemberben jelentette be, hogy figyelmeztető sztrájkot hirdetnek január 31-re. Azt ígérik, hogy ha a januári akció nem vezet eredményre, március 16-ra újabb sztrájkot szerveznek.

Tegnap beszámoltunk róla, hogy sztrájkolni fognak a mozdonyvezetők is.

A mozdonyvezetők nem fogadják el, hogy tavaly jelentősen csökkent a reálkeresetük a 2021.évi nulla százalékos béremelés, és az „elszabadult” infláció miatt.

A veszteség kompenzálására fejenként 546 ezer forint kifizetését követelik, és mivel eddig a munkáltatóval nem tudtak megegyezni, sztrájkra készülnek

– mondta el Barsi Balázs, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke az MTI-nek.

Ismertette, tavaly nyáron azért nem írták alá a bérmegállapodást, mert nem láttak garanciát arra, hogy a minimálbér és infláció emelkedése esetén az alapbérük ehhez igazodna. Felidézte, hogy tavaly a mozdonyvezetőknél sem volt béremelés a vasútnál, miután a hároméves bérmegállapodás 2021-re nulla, 2022-re 10, 2023-ra pedig 5 százalékos béremelésről szól.