Rendkívüli hír: Harminc kínai gép sértette meg Tajvan légterét ebből 20 vadászgép volt

Harminc kínai repülőgép − köztük 20 vadászgép − sértette meg Tajvan légvédelmi zónáját − jelentette be helyi idő szerint hétfőn a sziget védelmi minisztere, hozzátéve, hogy a légtérsértés miatt készültségbe helyezték a tajvani légvédelmet.
Kínai J-15-ös katonai vadászgép./Kép. Southeast University State Key Laboratory of Millimeter Waves

 

 

Kína az elmúlt időszakban többször megsértette Tajvan légvédelmi zónáját, amelynek néhány részét Kína a sajátjának tekinti − írta meg az MTI.

Az elmúlt hónapokban Peking fokozta katonai tevékenységét a térségben. Kínai harci repülőgépek többször is megsértették a tajvani légvédelmi zónát, a mostani pedig január 23. óta a legnagyobb ilyen légtérsértés.

A kínai műveleteket Antony Blinken amerikai külügyminiszter nemrég a kommunista állam provokatív tevékenysége egyik bizonyítékának nevezte.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten azt mondta, bár Washington elfogadja az egy Kína elvét, de „nem lenne helyénvaló”, ha Peking ezt erő alkalmazásával próbálná érvényesíteni.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Kína saját szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki szükség esetén az erő alkalmazásának lehetőségét sem.