Rendkívüli hír: Házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda Szabó Zsolt fideszes parlamenti képviselő házában

Házkutatást tartott a rendőrség a Heves megyei Boldog község önkormányzatánál a napokban – értesült a 24.hu.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre megerősítette a helyszíni vizsgálat tényét.

 

Tájékoztatásuk szerint „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett elkövetésének a gyanúja miatt” nyomoznak, ez azonban nem csupán Boldog községet érinti. Mint írták, „több önkormányzat érintettségét vizsgálják”, az adatok, információk beszerzése jelenleg is folyamatban van, de a nyomozás jelenlegi szakaszában az eljárás sikeres lefolytatása érdekében további információkat nem közölnek.

Az tavaly szeptemberben derült ki, hogy a rendőrség nyomozást rendelt el Szabó Zsolt fideszes képviselő (képünkön) Hatvan központú választókörzetében történt közbeszerzésekkel kapcsolatban. A feljelentést Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tette, akit akkor még a területileg illetékes Heves Megyei Rendőr-főkapitányság értesített a vizsgálat elindításáról. Forrásaink szerint az ügy időközben elfogultság miatt kerülhetett át a BAZ megyei rendőrséghez.

Hadházy tavaly a korrupcióinfó weboldalán részletesen írt a körzet uniós pályázatairól azt állítva, hogy Szabó Zsolt körzetében „a közbeszerzések kísértetiesen hasonlítanak ahhoz, ami Boldog István körzetében volt látható és nyilvános adatok alapján állítható, hogy Szabó Zsolt részt vett a szervezésben”. A független képviselő szerint gyanús, hogy 18 településen ugyanazokat a cégeket hívták meg ajánlattételre. Ezek közül legtöbbször egy papíron turbinagyártással foglalkozó cég nyert, pedig energetikai felújításokról, építkezésekről szóltak a tenderek. Az érintett 18 település egyike volt a rendőrség által most meglátogatott Boldog község is.

Az ügy érdekessége, hogy  tavaly októberben, röviddel a nyomozás elrendelése után valakik arra kérték meg a Heves megyei 3. számú, hatvani központú választókerület polgármestereit, hogy egy előre megfogalmazott nyilatkozat aláírásával álljanak ki Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő mellett. A települési vezetőkkel aláíratott dokumentum szövege szerint a pályázatok lebonyolítása során minden a jogszabályoknak megfelelően zajlott, és a közbeszerzéseknél sem történt jogellenes lépés.

Szabó Zsolt akkor azt írta lapunknak, hogy nem tud konkrétumokat arról, hogy kik és milyen céllal készítették és íratták alá az őt támogató dokumentumot.