Rendkívüli hír: Holnap akár 41-42 fok is lehet

Ma 0 órától ismét érvényben van a másodfokú riasztás a hőség miatt. Kedden 38, szerdán akár 40-41 fok is lehet, újabb napi melegrekordok dőlhetnek meg – figyelmeztet az Időkép és az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

© Fotó idokep.hu

 

Kedden száraz, napos időben lesz részünk, délután majdnem mindenütt átlépjük a 35 fokot. A legmelegebb a déli tájainkon várható, itt 38 fok környékére emelkedik a hőmérséklet, de északon is csak pár fokkal mérhetünk alacsonyabb értékeket. Az erre a napra vonatkozó hivatalos hőmérsékleti rekord 38,2 fok 1991-ből, Tokajról az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint.

Élénk, erős  délies széllel érkezik a forró levegő. Animáción a magasabb vertikális szintek hőmérsékleti előrejelzése és az uralkodó szélirány:

 

 

Szerdán nyugatra egy gyenge hidegfront érkezhet többfelé záporral, zivatarral, emiatt az északnyugati tájakon 30 fok közelében maradhatnak a maximumok.

 

Keleten viszont  fokozódik a forró, fülledt idő,

 

Csongrád-Csanád és Békés megye egyes részein 40–41 fok is lehet, de nem kizárt a 42-43 fok sem.

 

A Dunától keletre csak a késő délutáni órákban érkezhet lokális csapadék. A július 14-ei rekordot 39 fokkal Eger tartja 1908-ból. Ez a 113 éves rekord is veszélybe kerülhet a szerdára várható extrém csúcshőmérsékletek miatt.