Rendkívüli hír: kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon

0

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő arról is beszélt, hogy „elviselhető módon” próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól.

Ezért közölte: az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek csak 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.

A kéthetes kijárási korlátozás időszaka alatt csak munkavégzés és az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatják el az emberek az otthonainkat. Orbán az erről szóló rendeletet már alá is írta.

(Minden a koronavírusról itt!)

A miniszterelnök hozzátette: ez még nem teljes kijárási tilalom, például egészségügyi sétára lesz lehetősége az embereknek, ha betartjuk a másfél méteres távolságot. Illetve a szülők bevihetik a gyermeküket az óvodába vagy az iskolába, ha napközben nem tudják ellátni.

A rendeletben számos alapos indok van meghatározva, mikor hagyhatják el lakásaikat az emberek, ezeket itt találja!

A rendelkezés megsértése szabálysértésnek számít és pénzbírsággal jár!

A gazdaság újraélesztésével kapcsolatban elmondta, hogy az erre vonatkozó akcióterv várhatóan április első felében kerülhet nyilvánosságra. Az első feladat most a vírussal szembeni védekezés. A miniszterelnök szerint a magyar egészségügy tízszeres terhelésnek lesz kitéve, mire a csúcsára ér a járvány, ezért kell lassítani a vírus terjedését.