Rendkívüli hír: Megbukott a román-kormány!

Megvitatta és megszavazta kedden a parlament a Florin Cîţu vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Percről percre követjük az eseményeket a vitától a szavazás és az azt követő politikai nyilatkozatokig, írja a Transindex.ro portál.

 

z ülést Ludovic Orban képviselőházi elnök vezeti, aki bejelentette, az összesen 465 törvényhozó közül 379-en vannak jelen a teremben. A plenáris ülésen részt vesz Florin Cîţu miniszterelnök és kabinetjének tagjai is. Az ülés elkezdése előtt a PSD-s törvényhozók kihelyeztek az ülésterem elé egy fejre állított Supermant. Ezzel arra a klipre utalnak, amelyet nemrég a miniszterelnök töltött fel Facebook-oldalára, Supermanként ábrázolva saját magát.

 

A most megbukott kormány tavaly december 23-án lépett hivatalba.

 

Eredetileg a Nemzeti Liberális Párt, az USR és az RMDSZ alkotta a koalíciót, az USR azonban kihátrált Cîțu mögül. A kormányválság az után tört ki, hogy Citu az USR-PLUS akarata ellenére, a szövetség által delegált igazságügy-minisztert leváltva fogadta el az RMDSZ által javasolt, az önkormányzatoknak szánt 50 milliárd lejes vidékfejlesztési program tervét. Az USR ezt egyszerűen közpénzből történő rablásnak nevezte. 17:53, 2021. október 05. Ludovic Orbant javasolja miniszterelnöknek a PNL 41 képviselője és szenátora Ludovic Orban volt pártelnököt javasolja miniszterelnöknek a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 41 képviselője és szenátora a Cîţu-kormány megbuktatása után. Indítványukat egy kedden közzétett nyílt levélben fogalmazták meg.

 

Ebben Florin Cîţu jelenlegi pártelnököt és ügyvivő kormányfőt teszik felelőssé a politikai válság miatt, és kifejtik: Romániát humanitárius katasztrófával fenyegeti a járvány negyedik hulláma, és a kedden megbuktatott kormány képtelen féken tartani a vírus terjedését. A nyílt levél aláírói emlékeztetnek arra is, hogy az egészségügyi krízis a gazdasági helyzet romlásával párosul a következő időszakban az energiaárak emelkedése és a lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt.

 

Ezért szerintük mielőbb szükség van egy teljes jogkörű kormány felállítására, amely azonnal hivatalba lépve képes megbirkózni a nehéz helyzettel, amelybe Románia sodródott. A PNL 41 képviselője és szenátora szerint Ludovic Orban a legalkalmasabb a miniszterelnöki tisztség betöltésére és a koalíció helyreállításáról szóló tárgyalások levezénylésére. A posztra a tekintélye, illetve a gazdag politikai és kormányzási tapasztalatai érdemesítik a liberálisok volt pártelnökét – vélik a nyílt levél aláírói, akik arra kérik a parlamenti pártokat, hogy támogassák a javaslatukat.

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök barátja Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes is reagált a mai bizalmatlansági indítvány megszavazására.

 

„A mai szavazás megmutatta, hogy a PSD-nek és az USR PLUS AUR-nak kényelmes többsége van a parlamentben. Dühös vagyok viszont, mert ez az új többség nem azért alakult, hogy elvezesse az országot, hanem hogy egy nagyon rossz időszakban felelőtlen partizánakciót hajtson végre”

 

– írja Kelemen Facebook-bejegyzésében.

 

Az RMDSZ elnöke szerint „nagy felelőtlenség a PSD és az USR PLUS AUR részéről, hogy csak a kormány buktatását tekintette kizárólagos céljának, de a kormányzással járó felelősséget, a járvány kezelését, az intenzív osztályok ágyszámainak maximalizálását, az energiaárak további csökkentését már nem akarja vállalni. És sorolhatnánk, hogy mi mindenben kellene még gyorsan lépni a következő szűkös időszakban.”

 

Kelemen hangsúlyozta, hogy az RMDSZ felemelt fejjel távozik a kormányból, mert

 

„az eddigi munkánkat jól, felelősségteljesen elvégeztük, és ezt, igaz fanyalgóan, de a román közvéleményformálók is elismerik.

Továbbra is hisszük, hogy egy jobb-közép kormány jelenti a megoldást Románia problémáira, ezért az első javaslatunk az lesz, hogy a PNL-USR-RMDSZ koalíciót állítsuk vissza.”