Rendkívüli hír: Megérkezett a hatalmas árhullám, Győrt elárasztotta a Duna

A németországi áradások és a rövid idő alatt lehulló nagy csapadékmennyiség miatt gyors árhullám vonul végig a Dunán – írja az Időkép. A folyó északi szakaszain többfelé meghaladja a vízszint az árvízvédelmi készültségi szintet, Nagybajcsnál és Gönyűnél másodfokú, Komáromnál, Dunaremete, Dobrogaz és Rajka településeknél elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.

Közben Győr utcáit elöntötte a Duna, legalábbis a lezárt Móricz Zsigmond alsó rakparti utat. Az MTI képein látható, hogy áll a víz a rakparton, a helybelik tehát jobb, ha előkeresik a gumicsizmát, nyár közepe ide, vagy oda.

 

© Fotó Krizsán Csaba / MTI

 

Persze, ilyenkor is van, aki megpróbálja a legjobbat kihozni a helyzetből. Az alábbi képen is a lezárt Móricz Zsigmond alsó rakparti út látható, ahol éppen egy kis bolondozás folyik kutyasétáltatás közben.

© Fotó Krizsán Csaba / MTI

 

Az Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) előrejelzése szerint az ár kedden tetőzik, szerdán legkésőbb csütörtökön pedig valószínűleg el is kezd apadni a vízszint.

Nagybajcsnál 580-600, Komáromnál 511-525 centivel érte el a csúcsát az árhullám.

Forrás: Időkép© Technológia: Index.hu Forrás: Időkép

Az OVSZ azt írja, hogy a magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja, amely az Inn, a Traun, az Enns folyók vízgyűjtőjét és a Bécsi medencét érintette.

Ez azt jelenti, hogy területi átlagban egy nap alatt 33-62 milliméter csapadék hullott, vasárnap pedig erre további 15 milliméter eső esett.